«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Шансів не заразитись від хворого немає, кожна година на рахунку – лікар про нeбeзпeку нових штамів кoрoнавiрусу

Нові штами коронавірусу на відміну від свого попередника передаються від хворої до здорової людини значно швидше як і стрімко після зараження викликають ускладнення. У разі інфікування новим штамом вітаміни і популярні антибіотики не дають потрібного результату, основне – почати якнайшвидше лікування і оперативно реагувати на зміни стану.

Про це розповів головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький у своєму Facebook. 

“Все просто – нові штами значно швидше передаються від хворого до здорового, майже шансів не заразитись від хворого немає. Перебіг ковіду за нових штамів вірусу блискавичний”, – написав він.

За словами лікаря, після початку хвороби, викликаної новим штамом коронавірусу, вже на 6-7 день або появи температури пацієнт ризикує отримати значне ураження легень. Виявити це можна на комп‘ютерній томографії чи УЗД легень.

“Також вже на 6-7 день аналіз ЦРП може бути в 10-15 раз вищим за норму. Те саме з показником “D-димер”. Він вже може підніматися у кілька разів”, – пояснив Тарас Жиравецький.

Крім того, він наголошує, що хворим на коронавірус вкрай важливо регулярно перевіряти сатурацію, адже є ризик, що протягом 10-12 днів вона буде в нормі, але після “може несподівано різко знизитись і створити серйозну проблему для медиків у лікуванні вдома без кисню”.

“У лікуванні змін поки немає, просто все лікування потрібно починати значно швидше і швидко реагувати на зміни стану пацієнта. Вітаміни взагалі за нового штаму не працюють, суммамед, цефтріаксон (антибіотики. – Ред.) також малоефективні”, – зауважив він.

Водночас, за словами лікаря, у легкій формі коронавірус може минути без стаціонарного лікування, але відсоток тих, хто потребує складного лікування, значно вищий, ніж раніше.

“Кожен день, а деколи година є на рахунку”, – підсумував лікар, закликавши хворих не зволікати зі зверненням до медиків.

За матеріалами з сайту tsn.ua

Все буде Україна