«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

ЩО БУДЕ З СУБСИДІЯМИ У 2018 РОЦІ

У новому році розмір субсидій буде зменшуватися через зростання мінімальної зарплати, урізання соціальних норм і монетизації пільг. Так, у наступному опалювальному сезоні українців чекають ще менші субсидії, пишуть «Новини Закарпаття» з посиланням на видання Marker-ua.

У січні-листопаді 2017 року за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулися 7985,1 тис. Домогосподарств, що на 19,3% більше, ніж в січні-листопаді 2016 го. При цьому дві третини таких звернень (67,5%) припадало на міські сім'ї, повідомляє Держстат України.

З початку року субсидії були призначені 8504,7 тисячам українських родин - тобто в наявності «перевиконання плану»: кількість сімей, які звернулися за субсидіями, було менше. У статистичному відомстві пояснили: справа в тому, що субсидії нараховували як тим, хто звернувся в 2017-м, так і тим, хто звертався в 2016-м.

Відзначається, що в листопаді 2017 го субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг отримували 6631,7 тис. Домогосподарств При цьому Середній розмір призначеної субсидії на одне домогосподарство в листопаді зменшився в порівнянні з відповідним періодом 2016 року у 51,1% і склав 540,3 грн ».

Тобто, виходить, що за підсумками листопада українці почали отримувати вдвічі менші субсидії.

Що стосується субсидій готівкою для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, то в січні-листопаді 2017 госубсідіі були призначені 773,2 тисячі домогосподарств (87,7% з числа тих, які звернулися). Серед цих домогосподарств майже половина (49,7%) складаються з однієї особи, 25,2% - з двох, решта - з трьох і більше осіб. У січні-листопаді 2017 року загальна сума призначених субсидій становила 2167,0 млн грн (у міських поселеннях - 446,0 млн грн, у сільській місцевості - 1721,0 млн грн).

«Держава має величезні заборгованості перед зовнішніми кредиторами в розмірі близько 65 млрд. Доларів, - констатує аналітик ГК« Телетрейд »Сергій Шевчук. - Більш того: в 2018 році уряд має повернути майже 15 млрд. Доларів. Очевидно, що для того, щоб повертати борги, необхідно піднімати економіку країни, а саме збільшувати ВВП. Крім цього, необхідно мінімізувати основні державні витрати, що уряд і робить ».

За словами експерта, одна з найбільш витратних статей державних витрат - це пільги і субсидії, на які йдуть мільярди гривень. Наприклад, в минулому році загальний розмір виплат по субсидіях в січні-листопаді склав понад 4,45 млрд. Грн. Але в 2017-му загальний розмір субсидій за цей же період знизився більш ніж на 18%, і в цьому криються подальші суттєві резерви для економії.

Експерти практично одностайні: розмір субсидій буде знижуватися. І тому є як мінімум три причини. Перша з них - зростання «паперових доходів», що безпосередньо пов'язано з прийдешнім збільшенням мінімальної зарплати до 3723 гривень. Якщо нинішній механізм нарахування субсидій, при якому на новий опалювальний сезон при розрахунку розміру субсидії враховуються доходи за I і II квартал поточного року, збережеться, то через зростання мінімальної заробітної плати з 1 січня 2018 року зменшаться субсидії на опалювальний сезон 2018/2019 - тобто з жовтня 2018 го.

Друга причина пов'язана з урізанням соціальних норм, згідно з якими розраховуються субсидії. В Україні норми традиційно знижують з 1 травня і не виключено, що аналогічні мери будуть зроблені і в 2018 році, вважає економіст Андрій Мартинюк.

Нарешті, третя причина зменшення субсидій - монетизація пільг. За словами аналітика Сергія Шевчука, вона призведе до зростання доходів на папері при тому, що реальні доходи багатьох фактично залишаться на тому ж рівні, а у деяких навіть зменшаться, адже їм доведеться оплачувати послуги, якими раніше вони користувалися безкоштовно.

Джерело

Все буде Україна