«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Щойно, воєнний стан в Раді прийняли. Подивіться, що тепер буде і на які територї він поширюється

Головні зміни у правах та обов'язках, про які повинен знати кожен

Верховна Рада затвердила указ президента Петра Порошенка про введення воєнного стану. За відповідне рішення проголосували 276 депутатів, пише УКРІНФОРМ Відповідно до указу президента, воєнний стан вводиться з 9 години 28 листопада. Він триватиме 30 днів, тобто до 27 грудня.

Під час виступу в Раді президент повідомив, що частково змінив свій указ. Він запропонував запровадити воєнний час не по всій території України, а лише в 10 областях. Йдеться про області, розташовані вздовж російського, молдавського кордону та на узбережжі Чорного та Азовського морів Воєнний стан буде введений у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Донецькій, Запорізькій, а також Чернігівській, Херсонській областях та внутрішній водах Азово-Керченської акваторії" - Петро Порошенко про проект закону, який затверджує указ про запровадження воєнного стану.
Що таке воєнний стан?

Мова йде про особливий правовий режим в межах держави, або окремих областях, котрий анонсується для протидії агресії, або також якщо існує небезпека для незалежності та територіальної цілісності (закон України "Про правовий режим воєнного стану", а також указ президента).

 

 

 

Воєнний стан може вводитися на території цілої держави або в окремих її регіонах, це має бути чітко зазначено в президентському указі. Під час воєнного стану державою керує військове командування спільно з органами виконавчої влади, військовими адміністраціями та органами місцевого самоврядування. Військові адміністрації створюються президентом у кожній області, на чолі – посадовці із Генерального штабу ЗСУ.

Чи потрібно йти у військомат?

Закон про мобілізацію говорить, що громадяни зобов'язані з'являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

Чи відбудуться вибори президента та парламенту під час дії воєнного стану?

Голосування не відбудеться, це  стосується виборів президента, виборів до Верховної Ради, до Верховної Ради АР Крим та до органів місцевого самоврядування. Також забороняється проводити будь-які референдуми. Зміна Конституції України та Конституції АР Криму також заборонені.

Права та обов'язки

Права громадян на цей період суттєво обмежені: заборонено проводити страйки, масові заходи та акції.  Військове командування під час воєнного стану має право запроваджувати комендантську годину, встановлювати особливий режим в’їзду і виїзду в населені пункти, обмежувати свободу пересування громадян, а також рух транспортних засобів.

Нова військова влада отримає право перевіряти документи, а в разі потреби проводити огляд речей, транспорту, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян.

Запрацює також право на заборону діяльності політичних партій та громадських організацій, якщо вони становлять ризик для суверенітету та національної безпеки України.

 

Крім того, у разі необхідності, закон справді дозволяє примусово відчужувати майно, що перебуває в приватній або комунальній власності, вилучати майно державних підприємств, державних господарських об’єднань для потреб держави.

Дивіться: Воєнний стан в Україні: чого чекати і до чого готуватись?

Джерело

Все буде Україна