«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Смерть в ім'я виборів: провладна більшість підписала вирок тисячам українців. ФОТО

Правляча більшість Верховної Ради підписала вирок тисячам українців, скандально проваливши проект закону про збільшення штрафів за водіння автомобіля без ременів безпеки. Незважаючи на важливість ініціативи, парламентарії побоялися приймати закон перед початком передвиборчої кампанії.

Політики заграють з виборцями і ризикують їх життями, не маючи наміру наводити порядок на дорогах країни. У чому цінність високих штрафів і як нардепи знову показали слабкість — у матеріалі OBOZREVATEL. Вибори важливіші за безпеку Суть законопроекту №8492 проста — керування автомобілем без ременя безпеки повинне каратися штрафом. Зараз сума покарання смішна — 51 гривня.

Автори проекту пропонували збільшити її до 850 гривень. Здавалося б, необхідна і нейтральна ініціатива. Ні для кого не секрет — щодня на дорогах України гинуть десятки людей, сотні отримують травми. Ремінь безпеки в авто або мотошолом у мотоциклі — елементарний, але життєво важливий засіб захисту.

 Незважаючи на це, народні депутати у властивій їм манері виносили проект на голосування сім разів. Із яких два — за поправки, один — за ухвалення в другому читанні і в цілому, й тричі — за повернення до розгляду. А відправлення на повторне читання підтримали лише 196 чоловік, у результаті чого проект був відхилений. Відмовилися підтримати проект закону абсолютно всі фракції: і коаліція, і опозиція.

Так, найбільша фракція парламенту Блок Петра Порошенка не дала 39 голосів. Були відсутні в залі ще 20 нардепів. Один з негласних лідерів БПП Ігор Кононенка за бажання може зібрати до 100 багнетів. Під час прийняття "потрібних" законів фракція голосує без особливих проблем і коливань. Але цього разу нардеп і сам не проголосував, і його колеги проігнорували ініціативу.

 Не було активності й у представника президента у Верховній Раді, народного депутата від БПП Ірини Луценко. Нардеп позиціонує себе як політик, який регулярно відстоює інтереси незахищених українців, а також "проводить" соціально-важливі проекти. Мабуть, цього разу безпека на дорогах не увійшла в шорт-лист нардепа.

Проігнорували голосування і в "Народному фронті". Не дали голоси "за" 17 із присутніх нардепів. Були відсутні - ще 13. Не секрет, що на фракцію прямий вплив має нинішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, котрий прямо говорив про необхідність внести зміни у закон. До того ж, безпека на дорогах і дотримання правил дорожнього руху — пласт відповідальності для профільного міністра. 

Під час голосування в залі парламенту фактично була відсутня і велика частина фракцій "Батьківщини" (12 нардепів) і "Самопомочі" (18). Хоча представники останньої неодноразово підкреслювали, що міністерства і відомства повинні реалізувати заходи щодо безпеки дорожнього руху в першу чергу. Групи "Воля народу" і "Відродження" дружно не голосували за рішення. Мабуть проблеми безпеки на дорогах їх мало хвилюють. 

Крім того, законопроект був поставлений у парламенті на "мертвий" час — під кінець робочого дня. Спікер парламенту Андрій Парубій почав розглядати ініціативу лише після 17:00, що дуже зменшило шанси на успішне голосування.

Все буде Україна