«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

США ЗРОБИЛИ СТАВКУ НА КОНТРОЛЬОВАНИЙ РОЗВАЛ РОСІЇ І ПЕРЕДАЧУ ЇЇ УЛАМКІВ В УПРАВЛІННЯ ВЕЛИКИМ РЕГІОНАЛЬНИМ ГРАВЦЯМ

Справа в тому, що колишні санкції носили все-таки точковий, секторальний або персоналізований характер. Поточні б’ють по площах, причому в нинішньому випадку наголос робиться на загальний збиток, при якому під удари абсолютно точно потрапляє все населення Росії. Саме це є певною мірою нововведенням.

Можливо, що американці, вивчивши ефективність колишніх заходів, прийшли до висновку, що для сучасної російської ситуації вони малопридатні. Що, до речі, цілком природно, якщо зрозуміти, про яку саме державу (і суспільство) взагалі йде мова.

США явно йдуть на загострення і мають намір вести справу до соціального вибуху за прикладом Ірану. По всій видимості, чекати, коли в надрах путінської братви дозріє якась міфічно-сферична опозиція Путіну, вони вже не мають наміру. Можливо (і цього виключати не можна), США будуть в підсумку після розвалу вертикалі управління  робити ставку на регіональні еліти, але це означає, що в такому випадку американці ставлять на контрольований розвал Росії і передачу її осколків в управління великим регіональним гравцям –  зокрема, Туреччині напевно буде запропоновано взяти під своє крило ісламські регіони, полякам передадуть в управління ряд центральних і ряд північно-західних регіонів, європейці візьмуть участь в проектах на Уралі і Західному Сибіру, ​​Далекий Схід запропонують передати під контроль Японії. Україна, до речі, може в такому сценарії перепаде Кубань і ряд центральних регіонів Росії (і, звичайно, Крим). Природно, все це під патронажем і арбітражем самих Сполучених Штатів. Це неймовірно складний сценарій, але кажучи відверто, якісь інші можуть виявитися зовсім катастрофічними. При цьому стійкість самого путінського режиму і без санкцій швидко вичерпується, він вже зжер і змарнував весь ресурс розвитку, тепер доїдає і розкрадає ресурс стійкості. З санкціями або без, але його кінець неминучий.

Так чи інакше, але те, що американці явно пішли на загострення, має вести нас до розуміння сенсу їх рішень. Єдиним стримуючим фактором поки є невизначеність, якої США, звичайно, хочуть уникнути. Тому тиск буде наростати, санкції – посилюватись, становище населення погіршуватиметься, але все це буде відбуватися дозовано, даючи можливість оцінити наслідки і перспективи.

Шансів у Путіна, безумовно, немає. Стратегічно він уже програв.  Проблема тільки в тому, що давши путінській братві мандат на управління країною, російський народ прирік себе на катастрофічний у всіх сенсах сценарій.

Ель Мюрід  російський військовий експерт, аналітик

Все буде Україна