«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Суд заарештував майно основних підприємств Коломойського.

Печерський суд наклав арешт на майно компаній колишніх власників ПриватБанку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у справі про виведення близько 19 мільярдів гривень кредиту рефінансування напередодні націоналізації банку. Зокрема, арештовані земельні ділянки гірськолижного курорту «Буковель». Зокрема, суд заборонив відчужувати майно та проводити з ним будь-які інші дії нотаріусам та державним реєстраторам. Окрім іншого, арешт накладено на земельні ділянки компанії «Скорзонера».


За даними Єдиного реєстру юросіб, фізосіб-підприємців та громадських об’єднань, бенефіціарами ТОВ «Скорзонера» є екс-власники ПриватБанку — Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. А за даними системи YouControl, ТОВ «Скорзонера» є засновником туристичного комплексу «Буковель».

12 лютого 2019 року стало відомо, що колишні власники ПриватБанку незаконно вивели з-під застави у Нацбанку зерновий термінал на Одещині. 5 лютого стало відомо, що компанія колишніх власників ПриватБанку відсудила у нього майже 25 мільйонів гривень. Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов прямо чи опосередковано володіли понад 91,5% акцій ПриватБанку. Інші належали міноритарним акціонерам, зокрема менеджменту на чолі з головою правління Олександром Дубілетом. 

Нагадаємо, у грудні 2016 року ПриватБанк був націоналізований рішенням українського уряду. У грудні 2017 року націоналізований ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Боголюбова, а також ряду компаній, які імовірно підконтрольні їм. 

За словами Коломойського, він був вимушений сам запропонувати націоналізацію ПриватБанку через «способи штучного зниження капіталізації банку» з боку НБУ. Тодішня голова НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що екс-власники ПриватБанку вивели 16 млрд гривень в ніч перед націоналізацією.Також повідомлялося, що ПриватБанк перед націоналізацією вивів 110 мільярдів гривень через фіктивні компанії. 

20 грудня 2017-го Високий суд Лондона вирішив арештувати активи Коломойського і Боголюбова у всьому світі на суму понад $2,5 млрд. Арешт активів був виданий на підставі детальних доказів, наданих суду, з яких випливає, що Коломойський і Боголюбов шляхом проведення ряду незаконних операцій вивели з банку майже два мільярди доларів. У результаті цього кошти були перераховані компаніям, які їм таємно належали або перебували під їхнім контролем.

Компанія Kroll за результатами аудиту повідомила, що колишні менеджери ПриватБанку вивели понад 5,5 мільярдів доларів. Кредити, які видавав ПриватБанк юридичним особам, використовувались для придбання активів та фінансування бізнесу екс-акціонерів та груп пов’язаних з ними осіб в Україні та за кордоном. Схема діяла близько 10 років.

Зазначимо, що 21 лютого 2018 року Господарський суд Києва задовольнив позов ТОВ «Скорзонера» до Нацбанку і розірвав шість іпотечних договорів, укладених між НБУ і ТОВ «Скорзонера» в якості застави за зобов’язаннями ПриватБанку перед регулятором по кредитах рефінансування.

За матеріалами hromadske

Печерський районний суд міста Київ наклав арешт на майно ПАТ “Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат”, ПАТ “Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат”, ПАТ “Дніпроазот”, ПАТ “Нікопольський завод феросплавів” та інших підприємств, підконтрольних колишнім власникам “ПриватБанку”.

Про це йдеться у рішенні суду від 10 лютого 2019 року.

Рішення ухвалено у справі про заволодіння службовими особами “ПриватБанку” державними коштами, виділеними як стабілізаційні кредити та рефінансування, на суму понад 19,7 млрд грн.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що службові особи “ПриватБанку” протягом 2014 року видали кредити 42 суб’єктам господарювання, підконтрольним групі “Приват”, під заставу майнових прав на товар в сумах від 18 до 73 млн доларів.

“Однак поставка товарів до цього часу не відбулася. Грошові кошти в строки, передбачені договорами, не повернуті. Майнові права на неотриманий товар, якими володіє ПАТ КБ “Приватбанк”, не забезпечив погашення кредитів та повернення коштів до банківської установи”, – йдеться в ухвалі суду.

У результаті у 2016 році держава в особі Міністерства фінансів України з метою уникнення дестабілізації фінансового ринку мусила за рахунок бюджетних коштів у сумі 116 млрд грн здійснити націоналізацію “ПриватБанку”, що призвело до тяжких наслідків, зазначається в рішенні.

Нагадаємо, голова правління “Приватбанку” Петр Крумханзл повідомив, що майно та активи колишніх акціонерів “Приватбанку” залишаються заблокованими рішенням суду.

Член Ради НБУ Василь Фурман розповів, що колишні акціонери “ПриватБанку” – Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов – навіть не оскаржували ту доказову базу щодо своїх шахрайських дій, тому в України є всі шанси виграти суд проти олігархів у справі “ПриватБанку”.

Ціна позову державного “ПриватБанку” в Лондонському суді до колишніх акціонерів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова зросла до близько 3 мільярдів доларів.

Як повідомлялося раніше, Петр Крумханзл, Голова Правління Банку, заявив: “Зрозуміло, що суддя не сумнівався в тому, що колишні акціонери є відповідальними за багатомільярдні шахрайські дії в Банку. Ми будемо продовжувати повернення цих коштів за допомогою судового процесу в Лондоні та віримо, що англійський суд, в кінцевому рахунку, здійснить правосуддя між сторонами”.

Річард Льюіс, Партнер юридичної фірми Хоган Ловеллс, додав: “Це рішення охоплювало низку складних сфер права в контексті юрисдикції, які як визнав сам суддя, були далеко не простими. Неминучим є те, що ці критичні питання щодо юрисдикції, які були оскаржені Відповідачами, будуть визначені Апеляційним Судом, і ми впевнені, що вони будуть вирішені на користь Банку. Якщо, як ми очікуємо, позовні вимоги Банку в кінцевому рахунку будуть приведені до судового розгляду в Англії, той факт, що Відповідачі не намагалися виправдати документацію, що використовувалася для обґрунтування незаконного привласнення коштів, ускладнить їм захист від позовних вимог Банку по суті”.

Пише - prefiks.win

Все буде Україна