«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Супрун дала свій "рецепт", як не отруїтися грибами

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, порадила очільниця МОЗ

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить відмовитися від споживання дикорослих грибів. З двох тисяч грибів, що ростуть в Україні, їстівними є не більше 500. Рекомендації Центру громадського здоров'я очільниця МОЗ поширила на своїй сторінці в мережі Facebook.

"В Україні ростуть майже 2000 видів шапинкових грибів. З них їстівними вважаються щонайбільше 500. Якщо ви збираєтесь в похід по гриби або шукаєте інгредієнти для нового рецепту – будьте дуже обережні. Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торговельний мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках", – написала Супрун.

Вона також назвала основними ознаками отруєння грибами: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

ЯКЩО З'ЯВИВСЯ ХОЧА Б ОДИН ІЗ ЦИХ СИМПТОМІВ, ТРЕБА ТЕРМІНОВО:

телефонувати "103";
поки їде допомога, промивати шлунок простою водою, аби викликати блювання, пити багато рідини та сорбенти виконувати рекомендації оператора 103.

Крім того, Супрун дала поради,

ЯКІ ГРИБИ ЗБИРАТИ ТА ЯК ЇХ ПРАВИЛЬНО ПРИГОТУВАТИ:

Якщо все ж таки пішли по гриби - уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали.Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
Не куштуйте сирі гриби. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути.
Готувати гриби потрібно першої доби після збирання і варити щонайменше три рази в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
Страви, приготовані з грибами, зберігаються в холодильнику не понад добу.

Джерело

Все буде Україна