«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Супрун прибере популярну «терапію» з українських лікарень

В. о. глави МОЗ Уляна Супрун розвінчала міф про користь магнітотерапії, яка досі застосовується в деяких сучасних клініках України.

Як написала вона на своїй сторінці в Facebook, ця «терапія» не має нічого спільного з лікуванням або профілактикою захворювань.

«У західному світі цей метод терапії вже давно визнаний не науковим і не використовується взагалі. У наших же клініках магнітна терапія все ще зустрічається в переліку доступних процедур. Вилікувати зазвичай обіцяють від болю, зупинити прогресування запальних процесів, зміцнити стінки кровоносних судин і навіть нормалізувати психоемоційний фон — тобто майже все», — сказано в повідомленні.

За її словами, більшість новітніх досліджень показали, що магнітотерапія не чинить жодних ефектів на організм людини.

«Ще в 2002 році Національний науковий фонд США (National Science Foundation) визнав магнітну терапію «псевдо науковою». Тому продаж різних магнітних пристроїв вважається шарлатанством… Якщо вам пропонують такий тип лікування — відмовляйтеся і вимагайте надання допомоги по міжнародним рекомендаціям», — пояснила Супрун.

Варто відзначити, що виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зустрілася із відомим співаком Елтоном Джоном під час його візиту до України.

«Зустрілися з сером Елтоном Джоном під час його візиту до України. Дуже ціную те, що він робить для підтримки українців, зокрема у боротьбі зі СНІДом. Коли фігура такого рівня долучається до вирішення проблем наших громадян — це надзвичайно важливо. Ми говорили про трансформацію системи охорони здоров’я та попросила також допомогти на міжнародному рівні відстоювати права українців, які перебувають на окупованих територіях і вимагати належної медичної допомоги та звільнення бранців Кремля, яких утримують за політичними мотивами», — зазначила Супрун.

В.о. міністра вважає, що Україні поки не обійтися без втручання міжнародної спільноти – особливо це стосується громадян на тимчасово окупованих територіях.

«Зокрема на території Криму МОЗ РФ заборонило замісну підтримувальну терапію для пацієнтів, внаслідок чого вони починають знову вживати наркотики, що призводить до передозувань та самогубств. Україна трансформується, зокрема систему охорони здоров’я, і все це під час постійної боротьби з ворогом на наших кордонах. Проте зміни йдуть і з одним із прикладів сер Елтон Джон мав нагоду познайомитися особисто. Сьогодні він став клієнтом першого в Україні неприбуткового медичного центру “100% життя” у Києві», — пояснила вона.

За словами Супрун, найближчим часом такі категорії українців отримають медичну допомогу нового зразка – зокрема, надаватимуть її ВІЛ-позитивним пацієнтам, людям з груп ризику, а також всім іншим киянам.

«Це заклад, який є інклюзивним та відкритим простором, який має на меті стати прикладом моделі, коли в центрі уваги є пацієнт.Також є вузькі спеціалісти й можливість здати різні категорії аналізів», — підкреслила Супрун.

За матеріалами

Все буде Україна