«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Священники РПЦ на собі вже відчули ефект від можливого надання Вселенським патріархом Варфоломієм автокефалії УПЦ

Через конфлікт між Російською православною церкви і Константинополем, який виник навколо питання про надання Українській церкві автокефалії, священикам РПЦ почали відмовляти в отриманні грецьких віз, повідомляє Російська служба ВВС.

Так, настоятелю храму Сергія Радонезького в Москві Віктору Біксы, який хотів разом з родиною відвідати Афон, відмовили в шенгенській візі з формулюванням «немає обґрунтувань перебування на території Греції».

«У нас був куплений тур, оплачені квитки, заброньована готель. Моїй матусі (дружині) і шістьом дітям дали візу, а мені ні. Я двічі подавався. Обидва рази – відмова », – розповів він.

Відмовили у візі відмовили і іншому московському попу – заступник голови церковного відділу з благодійності та соціального служіння Олександру Алешину. За його словами, раніше він багато разів бував в Греції і ніколи не мав проблем з візами. Але, почувши про відмови у візі на Афон, вирішив поїхати з мамою «по інших святинь».

«Ми з мамою в липні купили путівки, оплатили готель і квитки. Я чесно вказав в анкеті, що є співробітником синодального відділу, надав довідку про доходи. Мамі візу дали, а мені відмовили в кінці липня. Я вражений такою дискримінацією », – заявив він.

Краснодарському священику Василю Плисці, який теж вирішив відвідати Афон, грецьке консульство видало візу не для багаторазового в’їзду, а короткострокову на 45 днів.

«Це рішення грецького уряду, давали раніше на 2-3 роки, а зараз дали на 45 днів. Це не поодинокий випадок, всім священикам так дають », – розповів він.

Про таку ж проблему повідомив церковний публіцист, священик Володимир Вигилянський, який разом з дружиною подавав документи на отримання трирічної шенгенської візи.

«25 травня ми отримали у візовому центрі паспорти з візами: дружині дали на три роки, а мені – лише на місяць. Я запитав дівчину, яка нам видавала паспорти, чому так? Дівчина відповіла: «Даремно ви написали, що ви священик. Якби написали, що пенсіонер, то дали б на три роки », – зазначив він.

За словами джерела, близького до Константинополю, така політика грецького уряду – священиків РПЦ сприймають як потенційних шпигунів і агентів впливу.

Джерело, близьке до Синоду РПЦ, заявив, що у Московського і Константинопольського патріархатів зараз «гострі відносини через Україну»:

«Константинопольський патріархат бореться з Російською церквою за вплив у православному світі», – сказав він.

Нагадаємо, предстоятель УПЦ КП Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет допускає, що Вселенський патріарх Варфоломій надасть автокефалію Української православної церкви вже в 2018 році. Архімандрит УПЦ МП, колишній глава відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП Кирило (Сергій Говорун) заявив, що томос про надання автокефалії УПЦ вже готовий. За словами Філарета, що після проголошення автокефалії УПЦ російської церкви і Росії доведеться переписувати свою історію.

Все буде Україна