«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Свято Володимирської ікони Божої Матері 3 червня: чого категорично не можна робити

Це особливий день для всіх віруючих людей

У неділю, 3 червня, церква вшановує Володимирську ікону Богоматері. За переказами, вона написана євангелістом Лукою на дошці з того столу, за яким трапезовало Святе Сімейство: Спаситель, Богородиця і праведний Йосип Обручник.

Вкоренилася думка, що в цей день забороняється вживати багато страв, а також лихословити. Про це повідомляють ЗМІ. Задовольняючи благочестивому бажанню головних християн, святий апостол зобразив пензлем на дошці лик Богоматері з Предвічним Немовлям на руках.

Коли богомудрий письменник приніс цю та інші дві ікони, написані ним, до Пресвятої Богородиці, то Вона, позирнувши на них, повторила пророчі слова, сказані праведній Єлизаветі. У половині V ст. вона була принесена з Єрусалиму до Константинополя, а в половині XII ст. надіслана Константинопольським Патріархом до Києва до великого князя Юрія Володимировича Долгорукого і була поставлена в дівочому монастирі у Вишгороді.

У 1155 р. князь Вишгорода, Андрій Юрійович, вирушаючи на північ, щоб там затвердити незалежне володіння, взяв із собою чудотворну ікону Богоматері. На шляху служилися молебні та від ікони відбувалися чудеса.

Коли наближалися до берега Клязьми, коні, які везли св. ікону, раптом зупинилися і не могли рушити вперед ні на крок. Після старанної молитви перед святою іконою, князь отримав у сні повеління Богоматері поставити Її ікону у Володимирі.

Назвавши це місце "Боголюбивим", тому що "Бог, возлюби" це місце, князь Андрій створив тут дві кам'яні церкви, в одній з яких і була поставлена свята ікона, а згодом заснував тут жіночий монастир і місто Боголюбов. У 1160 році свята ікона була перенесена до Володимира, відбудованого та багато прикрашеного Володимирського храму, і з того часу стала називатися "Володимирською", безперервно збільшуючи свою славу новими чудесами.

Пресвята Богородиця заступилася за Землю руську. Князь наказав своїм військам відступати від Угри, бажаючи дочекатися переходу татар, вороги ж вирішили, що люди заманюють їх у засідку, і теж почали відступати, спочатку повільно, а вночі побігли, гнані страхом.

Джерело

Все буде Україна