«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

"Табор уходит в небо"... тьху, Гундяй з Кремлем роблять з РПЦ МП секту. Гучна новина надійшла з Мінську

Російська православна церква розриває євхаристійне спілкування з Вселенським патріархатом.

Таке рішення ухвалив у понеділок синод РПЦ, повідомив журналістам на брифінгу після закінчення засідання синоду Іларіон, митрополит Волоколамський, голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату.

“Сьогодні було прийнято рішення про повний розрив євхаристійного спілкування”, – заявив він. Всі рішення Константинополя, за словами Іларіона, на думку РПЦ – незаконні. “РПЦ не приймає цих рішень і не буде ним слідувати. Церква, яка вступила в спілкування з розкольниками, виключила себе з поля православної церкви. Саме тому ми вимушені розірвати відносини з Константинополем, оскільки вони ідентифікували себе з розколом”, – додав Іларіон.

Засідання синоду тривало понад сім годин. Обговорення відбувалося за зачиненими дверима, додає кореспондент ВВС з Мінська. Цей крок РПЦ став відповіддю на рішення синоду Константинопольського патріархату про надання автокефалії (незалежності) православній церкві, яку в недалекому майбутньому планують створити в Україні.

Крім того, Константинопольський патріархат зняв анафему (відлучення від церкви) з голови невизнаної Української православної церкви Київського патріархату Філарета і скасував документ 17-го століття, за яким, як вважає РПЦ, в її юрисдикцію були передані території нинішньої України. Прес-секретар патріарха Московського Кирила Олександр Волков заявив, що, прийнявши таке рішення, Константинополь “перейшов червону межу”.

Синод РПЦ у Мінську мав, за словами Волкова, дати “адекватну і жорстку відповідь” на кроки Константинополя. У квітні цього року дві невизнані українські церкви – автокефальна церква і церква Київського патріархату – звернулися до Константинопольського патріарха Варфоломія з проханням про дарування автокефалії.

Це прохання підтримали своїми зверненнями президент і парламент України.

За словами Петра Порошенка, питання автокефалії для українського православ’я “виходить за рамки церковного життя і є предметом української національної безпеки”.

Очікується, що в нову церковну структуру, автокефалію якої може визнати Константинополь, увійде духівництво та віряни двох невизнаних церков, а також охочі приєднатися до них ієрархи церкви Московського патріархату – структурної частини РПЦ.

Москва виступає різко проти надання українському православ’ю автокефалії. Вона вважає Україну частиною своєї канонічної території, а також не згодна з твердженням Константинополя, що саме він має повноваження дарування автокефалії православних церков своїм одноосібним рішенням.

Рішення Константинополя відправити в Україну екзархів, які повинні були готувати рішення про дарування автокефалії на місці, вже призвело до суттєвого охолодження відносин між ним і Москвою.

В кінці вересня РПЦ оголосила про частковий розрив відносин з Константинополем, а його рішення, ухвалені минулого тижня, за словами деяких представників Російської церкви, повинні були призвести до повного припинення євхаристійного спілкування з Константинополем і оголошення патріарха Варфоломія єретиком.

Джерело

Все буде Україна