«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Ти будеш молити про допомогу: Українці відповіли президенту Казахстана на його заяву про Крим

Громадяни України опублікували свою відповідь на недалекоглядні слова президента Казахстана Токаєва про анексію Криму. На їхню думку, казахський лідер продемонстрував повну некомпетентність в політиці і дипломатії; він абсолютно не розуміє, що російські війська слідом за вторгненнями в Молдову, Грузію і Україну можуть напасти і на Казахстан.

Ми, українці з різних регіонів нашої країни, звертаємося до президента Казахстану Касим-Жомарт Токаєва, який відмовився визнавати насильницьке захоплення АРК Крим анексією з боку Росії, тим самим висловивши неповагу Україні та її територіальної цілісності, а також порушивши наш договір про дружбу і міжнародно правові норми.

Якщо ти, Токаєв, вважаєш, що анексія це “занадто важке слово” стосовно Криму, то ми заявляємо, що ти, займаючи посаду глави дружнього нам Казахстану, підставив свою країну і продемонстрував повну безгосподарність в дипломатичних і некомпетентність в юридичних питаннях. Нагадаємо, тобі, Касим-Жомарт, що анексія – це насильницьке приєднання однією державою всієї або частини території іншої держави в односторонньому порядку. Відповідно до сучасного міжнародного права, анексія є одним з видів агресії і тягне за собою міжнародно-правову відповідальність. Якщо ти вважаєш, що в березні 2014 року “референдум” в Криму був добровільним, то відповідай, чому ще в лютому перед його проведенням російські війська, підло знявши з себе знаки відмінності, захопили ряд ключових об’єктів на українському півострові і відмовилися представлятися? Чому операція по “приєднанню” Криму до РФ офіційно розпочинається 20 лютого (відповідна медаль це підтверджує), коли в Києві ще був президентом лояльний до Росії Янукович, який тоді ще не просив про введення російських військ в Україну?

Ти, Токаєв, хочеш сказати, що “зелені чоловічки” з 20 лютого до “референдуму” діяли в рамках закону? Що в кримському парламенті абсолютно законно призначили “главу Криму” Аксьонова, до цього не раз фігурував у кримінальних справах? Ти вважаєш, що “націоналізація” українського державного і приватного майна в Криму – це нормально? І Казахстан ці події абсолютно не налякали? А як щодо того, щоб “зелені чоловічки” прийшли в північні райони твоєї країни, де також, як і в Криму, великий відсоток російськомовного населення?

Ти розповідаєш про те, що у вас “абсолютно добросусідські відносини з Російською Федерацією”. У нас в Україні теж був такий президент, у якого були абсолютно довірчі відносини з РФ і особисто Путіним. Але коли в Москві поставили за мету захопити Крим і розв’язати війну на Донбасі, на це не подивилися. Зараз на сході нашої країни вже шостий рік йде кровопролитна війна, росіяни вбивають громадян України, відбирають майно у мирних громадян, змусили мільйони людей покинути свої будинки. Ти хочеш повторити долю Януковича, Токаєв? Ти хочеш побачити російських вояків і різних найманців на території своєї країни? Так ось, коли танки і БТРи “дружньої” Росії вторгнуться в Казахстан і ісполосуют твою рідну землю, ти згадаєш і про Крим, і про Донбас. Ти почнеш благати про допомогу, та тільки хто тебе почує.

Замість того, щоб підтримати Україну, ти відверто лижеш зад тим, хто відірвав частину нашої території і підпалив східні регіони. Ти прогинаєшся під Кремль і виглядаєш відверто підло. Може, ти просто боїшся Росії, трусишся при одній думці про “зелених чоловічків” в Казахстані? Адже у вас і територіальні суперечки є, і великий спільний кордон, і регіони, куди теж, як і в Крим, можна приїхати для “захисту російськомовного населення”?

Якщо боїшся, якщо не вистачає сміливості обуритися проти свавілля “старшого брата”, краще тоді просто мовчи. Твій попередник Назарбаєв в українському питанні вважав за краще мовчати. А ти вибрав ганьбу, “щоб не було війни”, а той, хто вибирає ганьба, як відомо, отримує і те, і інше. Для України Казахстан завжди був партнером і другом, ми розраховували на принципи взаємної довіри, повагу територіальної цілісності,  що зафіксовані в договорі про дружбу від 1994 року. Своїми словами ти, Токаєв, завдав удар по дружбі наших країн і потоптав найважливіший документ, підписаний нашими державами. Тобі, Токаєв, звичайно ж наплювати на покалічені долі жителів Криму, які кинули свої будинки при його анексії, на кров українських громадян, пролиту як під час подій на півострові, так і під час війни на Донбасі. Ти, як вірно помітили наші журналісти, сподіваєшся на похвалу Путіна і на те, що російський президент-КГБшник прийме тебе як рідного і ласкаво погладить по шерсті. Тільки не забувай: твій новий “господар” негідник, прагматик і цинік. Він може кинути тобі кістку, а може посадити на ланцюг або влупить палицею. У Кишиневі Додон скільки разів підлизувався до Путіна? Віддали Молдові Придністров’я? Ні! У Грузії скільки разів до влади приходили проросійські політики? Чи зупинило це війну, допомогло зберегти територіальну цілісність? Ні! І тобі, Токаєв, твоя поведінка не допоможе, якщо в Кремлі і на Луб’янці розпишуть сценарій анексії або окупації казахських земель. Так що … бажаємо тобі відчути всі принади “добросусідських” відносин на своїй шкірі, як їх відчувають зараз наші співгромадяни.

Все буде Україна