«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Томос для України: як реагують віряни Московського патріархату

Журналіст 24 каналу поспілкувався з вірянами Української православної церкви Московського патріархату та дізнався, що вони думають про автокефалію українського православ'я.

"Це таке насилля від влади над православною людиною", – відгукнулась прихожанка Почаївської лаври, що у Тернополі, про Томос на автокефалію Української православної церкви.

Однак прихожани лаври навіть цілком не розуміють, що таке томос, а на термін "Помісна церква" – одразу негативна реакція. Деякі віряни асоціюють надання Українській православній церкві Київського патріархату автокефалії з відбиранням храмів у Московського. Судячи з позиції керівництва храму на офіційному сайті, таку думку їм навіюють у самій Почаївській лаврі, що перебуває в оренді УПЦ МП. Настоятель особисто кличе вірян на захист святого дому.

Живою стіною готові стати на заваду Томосу і на Рівненщині. У кулуарах Свято-Воскресенського кафедрального собору збирають людей до Києва, аби брати участь у заходах проти помісної церкви.

Надання автокефалії Київському патріархату – тема номер один у російських ЗМІ. Українську церкву у Кремлі називають "самопроголошеною та розкольницькою". І щедро фінансують своїх представників в Україні.

Московський патріарха – рупор Кремля, завдяки йому федерація може вливати будь-яку пропаганду прихожанам. І ті потім охоче підуть на будь-яку акцію протесту. Наприклад, коли в Україні були екзархи Вселенського патріарха, віряни УПЦ МП теж протестували.

За допомогою таких акцій Росія намагається зробити так, щоб склалося враження, ніби українці масово є проти надання автокефалії Українській православній церкві. Хоча насправді, багато парафій Московського патріархату готові змінити юрисдикцію і підтримують надання Томосу.

В нашій країні біля 15-20% прихожан Московського патріархату. З них незгодними є 8-10%, – релігієзнавець Андрій Юраш.

Організовують акції проти надання так звані відділи безпеки УПЦ МП. Експерти заявили, що вони активно працюють, хоча офіційно у структурі церкви їх не існує.

Джерело

Все буде Україна