«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Томос Україні: Константинополь прийняв рішення

Вселенський Патріарха продовжує процедуру надання Томаса Української церкви. Про це стало відомо в четвер, 11 жовтня, на третій день засідання зборів вищих ієрархів Константинопольської церкви.

"Перше - відновити рішення, які вже були зроблені... Екуменічний Патріархат продовжує процедуру надання томосу Української церкви", - сказав представник Константинополя митрополит Гальський Еммануїл журналістам у четвер після засідання Синоду.

Також Вселенський патріархат підтвердив зняття анафеми (відлучення від церкви) з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія.

Синод проходив за закритими дверима, а його порядок денний офіційно не повідомлялася. Тепер Українська церква повинна скликати і провести в Києві Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і вибере її Предстоятеля.

Найбільш вірогідним претендентом на пост глави майбутньої помісної української церкви називають патріарха Філарета. Після цього обраний предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ отримає від Константинопольського патріархату Томос як документ.

Джерело

Все буде Україна