«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Ціни на алкоголь і тютюнові вироби злетять! “Пачка сигарет від ста гривень!”

В Україні скоро подорожчають сигарети і алкоголь Ріст цін пов’язаний з підвищенням ставок акцизних зборів на тютюнові вироби. Такий прогноз міститься в інфляційному звіті Національного банку України за квітень.

В 2019 році зростання цін на тютюнову продукцію очікується на рівні 19%. Подорожчання алкоголю прогнозується в межах 6-9% щорічно в 2019-2021 роках.


В березні 2019 темпи зростання цін на алкогольні напої залишилися практично незмінними (9,9% г / г).

Незважаючи на підвищення акцизів , зростання цін на тютюнові вироби сповільнилося до 24,0% г / г. Це може пояснюватися тим, що індексація специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби (на 20%) була меншою, ніж темпи зростання цін на ці товари.

В Україні пачка сигарет подорожчає до понад 100 грн. На дешеві тютюнові вироби можуть ввести додатковий податок.

Відмітимо, що недавно економіст Олександр Охріменко заявив, що до кінця 2019 року рівень інфляції в Україні становитиме 16%.

«Для зменшення інфляції немає ніяких передумов. До кінця року вона почне рости. Зокрема ближче до парламентських виборів знову почнеться підвищення пенсій, соціальних виплат і додаткових виплат бюджетникам. До кінця 2019 року інфляція складе 15-16% », – сказав економіст.


Рівень інфляції в країні буде залежати від курсу долара, світових цін та результатів виборів. Інфляцію можна прогнозувати, коли в країні стабільність. Прогнози НБУ щодо інфляції на рівні 6,3% не реалістичний, адже в поточному році відбудеться чергове підвищення комунальних тарифів.

«Складно сказати, звідки в Нацбанку взялися такі прогнози на рахунок цін, зарплат, тарифів і інфляції. НБУ на зростання тарифів взагалі не впливає. Набцанк зробив такий прогноз заради заяви. Жоден серйозний фахівець, не візьметься прогнозувати, якою буде середня зарплата до кінця року. Україна залежить від рівня світових цін на товари, які вона споживає. Тому Нацбанк робить занадто сміливі заяви, які не відноситься до реальних прогнозів », – повідомив експерт з економічних питань Всеволод Степанюк.

Джерело

Все буде Україна