«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

У Bellingcat дізналися справжнє імя підозрюваного в отруєнні Скрипалів Боширова

Журналісти Bellingcat з’ясували, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе "Русланом Бошировим", насправді звати Анатолій Чепіга. Він - полковник ГРУ і нагороджений званням "Героя РФ".

Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat. За інформацією розслідувачів, Анатолій Володимирович Чепіга народився 5 травня 1979 року в далекосхідному селі Миколаївка Амурської області біля російсько-китайського кордону.

У віці 18 років він вступив до Далекосхідного військового командного училища в Благовєщенську, одного з російських елітних навчальних закладів для морських офіцерів та спецназівців. У 2001 році він закінчив академію з відзнакою.

"Потім він був призначений служити в 14-й бригаді Спецназу в найвіддаленішому східному місті Хабаровську, одному з елітних підрозділів Спецназу під командуванням ГРУ. Підрозділ Чепіги (74854, раніше 20662) зіграв ключову роль у Другій Чеченській війні, а також спостерігався поблизу українського кордону наприкінці 2014 року", - розповідають журналісти.

Невідомо, в яких саме операціях він був задіяний, але на сайті далекосхідної філії державної військової організації зазначається, що Чепіга отримав понад 20 військових нагород під час служби. У період між 2003 та 2010 роками йому надали другу особу "Руслана Боширова" і він переїхав до Москви.

"Враховуючи його нинішній чин полковника і роботу таємного офіцера ГРУ, можна стверджувати, що протягом цього періоду він закінчив Військову дипломатичну академію, також відому як "Консерваторія ГРУ" у Москві", - припускають журналісти.

У грудні 2014 року полковник Чепіга був нагороджений найвищою державною нагородою Росії - Героєм Російської Федерації. Ця нагорода особисто присуджується президентом Росії за "визнання служіння державі та людям Росії, включно з героїчним вчинком". За що саме його нагородили - в офіційних джерелах не уточнюється. Лише зазначається, що він отримав цю нагороду "за проведення місії з підтримання миру".

"Фраза та терміни нагородження дають значні підказки про те, де була місія полковника Чепіги. У 2014 році в Чечні не було військової діяльності. Росія поки що не була військово залучена Сирії. Єдиним регіоном, в якому Росія проводила активні секретні військові операції в той час, була територія на сході України, яка є найбільш ймовірним місцем його місії, як це передбачалося таємницею його нагороди", - припускають розслідувачі.

Вони зазначили, що кілька незалежних один від одного джерел, які знайомі з особою та\або з розслідуванням, підтвердили особу підозрюваного.

У Bellingcat розповіли, що звернулися до колишнього російського військового офіцера з аналогічним званням полковника Чепіги, щоб отримати його коментар.

"Джерело, виступаючи на умовах анонімності, висловило здивування через те, що принаймні один із виконавців операції у Солсбері мав звання полковника. Ще більш дивним було попереднє присудження підозрюваному найвищого військового визнання", - зазначають журналісти.

"За словами нашого джерела, подібна операція, як правило, потребувала оперативника з низькою посадою, "польового оперативного" з військовим чином "не вище капітана".

Джерело далі припустило, що відправити полковника з такою високою нагородою назад на польову роботу було б незвичайно, і це означало б, що "роботу було замовлено на найвищому рівні", - підсумовують розслідувачі.

Зазначається, що Чепіга одружений і має дитину.

За матеріалами

Все буде Україна