«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

У Києві провели надскладну операцію на серці 13-річному хлопцю: як нині почувається пацієнт

Втручання тривало шість годин – життю хворого загрожував розрив головної серцевої судини

Надскладну операцію на серці 13-річного хлопця із синдромом Марфана провели у Києві. Лікарі Інституту серця на чолі з провідним литовським кардіохірургом Рімантасом Бенетісом виконали модифіковану операцію Девіда, тобто зменшили діаметр кореня аорти і зберегли клапан. Відтепер серце юнака працює як у здорової людини. Як оперували та як почувається нині паціент? Знає Евеліна Михайленко.

Ярослав потрапив до лікарні із патологією розвитку аорти внаслідок генетичного синдрому Марфана. Півроку тому недуга далася взнаки: хлопець стрімко виріс та відчув задишку.

"Не міг бігати, не кажучи вже про те, що він не міг відвідувати секції, які йому б хотілося, просто з хлопцями побігати на стадіоні", – каже лікар-кардіолог Наталія Рубан.

Саме розрив головної серцевої судини загрожував життю хлопчика.

"У цього хлопчика основну судину розширено і є великий ризик, що вона може просто розірватися, але так як ця судина містить і клапан, при виході з серця, вона за собою тягне і клапан. А ми хочемо поміняти не тільки аорту, але зберегти клапан", – пояснює професор кардіохірургії клініки Каунаса Рімантас Бенетіс.

Операцію з заміни клапана провели в Україні: вживлюють механічний протез. Але випадок Ярослава через генетичну хворобу медики називають особливим, оскільки протезування тягне за собою ризики: повторне оперування, кровотечі та пожиттєве вживання ліків. Тому вдалися до операції Девіда, що дозволяє врятувати власний клапан. Операцію Девіда модифікував литовський кардіохірург Рімантас Бенетіс. Він приїхав до України поділитися досвідом.

"Ми поміняли тільки корінь і зараз будемо підшивати всю висхідну аорту. Ми залишили і зберегли аортальний клапан, зробили пластику цього клапана", – пояснює Рімантас Бенетіс.

Операція тривала майже шість годин. Ще вчора Ярослав лежав на операційному столі, а вже сьогодні усміхається та розмовляє. Протягом ночі рідні хлопця не зімкнули очей від хвилювання, зараз не стримують сліз.

"Я бачила, він прийшов до тями. Розмовляє вже. Найголовніше – попросив водичку, попросив їсти", – ділиться бабуся хлопчика Ірина Вікторівна.

"Ми поки не святкуємо перемогу, тому що треба дочекатися повного одужання. Але, тільки що зробили ехокардіографію, клапан працює добре. Поки все йде гладко", – каже ген директор Інституту серця Борис Тодуров.

Попереду у Ярослава ще два місяці реабілітації.

Джерело

Все буде Україна