«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

У Києві триває війна з рекламою: скільки незаконного маркетингу вже "зрізали"

Після розчищення міста від наземних конструкцій, чиновники планують взятися за рекламу на фасадах та дахах будівель. А потому – зменшити її кількість у метро

У столиці оголосили війну не тільки наземній рекламі, а й вивіскам на фасадах будівель та у громадському транспорті. Торік у травні набули чинності правила розміщення зовнішньої реклами. За ними банери, сіті-лайти та щити мають повністю зникнути в історичному середмісті, парках і на транспортних розв'язках. Пізніше – затвердили Схему розміщення зовнішньої реклами. Скільки маркетингу "зрізали" у столиці – далі.

Рекламних щитів на дорожній розв'язці поблизу мосту Патона торік було – понад півсотні. Через них водіям навіть дорожніх знаків не видно. Не поменшало їх і цьогоріч.

А от "Батьківщину-Мати" тепер хоч видно – на цій ділянці кількість рекламних конструкцій значно поменшало.

Ще торік численні білборди різали око і на вулиці Басейній. Їх кількість перевищувала дорожні знаки. Нині більшість реклами прибрали.

Три роки тому в столиці було 12 тис. наземних конструкцій. Сьогодні – майже удвічі менше. За новими правилами, рекламні банери заборонені у 10-метровій зоні до пішохідних переходів, зупинок і перехресть. І за 20 метрів до транспортних розв'язок. Однак, усі підприємці, які отримали дозвіл на розміщення реклами до введення нових правил, можуть залишитися до завершення дії договору, кажуть чиновники.

"Між самими маленькими, те що ви знаєте як "сітілайти", між ними мінімальна відстань має бути 40 метрів. Якщо це вже величезні щити, які на трасах будуть стояти, то між ними відстань 150 метрів. І таким чином це призведе до комфорту здійснення бізнесу", – пояснює заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Начальник управління з питань реклами КМДА Олександр Смирнов додає: "Правилами заборонені таки типи, як так звані тролеї. Це конструкції над дорогою, вони розміщувалися між опорами. І це також "холдери" – прапорці, які розміщуються на опорах".

Аналогічна "революція" має відбутися і з рекламою на фасадах та дахах будівель. Наступний крок – зменшення її у метро та наземному громадському транспорті.

"Зараз ми визначаємося з місцями на станціях метрополітену, які місто готове дати у вільний продаж для розміщення рекламних конструкцій на певний період. Prozzoro підписала меморандум. Восени ми проведемо перший тендер", – каже Резніков.

Думки в самих киян щодо захаращення столиці рекламою – різні.

"Місто було б набагато красивішим без цього. Реклама якось давить психологічно. Ти постійно її бачиш, куди б не повернувся", – кажуть одні. Інші вважають інакше: "В принципі, не заважає. Нехай люди гроші заробляють. Все нормально, ми ж повинні якось інформуватися".

Із теперішніх понад 6 тис. рекламних конструкцій до кінця року має дожити трохи більше, ніж 4 тис.

Джерело

Все буде Україна