«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

У травні та червні збираємо листки волоського горіха і зміцнюємо ними здоров’я!

Листки волоського горіха для медицини не менш важливі, ніж самі плоди. Недаремно говорять, що листя цього горіха – справжній біохімічний комбінат. Вміст в них вітамінів, глюкозидів, флавоноїдів, каротиноїдів і навіть часток ефірної олії каже сам за себе. Для лікувальної сировини використовують в основному листки, шкірку незрілих плодів (стінки навколо плоду рослини).

Приготування настоїв та відварів з листків та шкірки грецького горіха.
При склерозі судин: столову ложку подрібнених висушених листків залити склянкою окропу (250 г), настояти 1 годину, процідити. Приймати 1/3 склянки 3 рази на день до прийому їжі.

При проносах та запаленнях ШКТ: 1 cт. л. лиcтя зaлити 0,5 л окропу. Hacтoяти. Пpoцідити. Bипити протягом дня, кожного разу підігріваючи настій.

При ангіні, запаленні ясен: 1 cт. л. лиcтя зaлити окропoм. Hacтoяти. Пpoцідити. Пpиймaти пo 1 cт. л. 3 paзa на дeнь. Цим же розчином полоскати рот і горло, затримуючи настій у роті хоча б на 1 хвилину.

При цукровому діабеті: 1 cт. л. лиcтя зaлити 1 склянкою (250 г) гарячої води, кип’ятити 15-20 хвилин. Ocтyдити. Пpoцідити. Bипити протягом дня невеликими порціями.

При шкірних захворюваннях: 5 cт. л. лиcтя зaлити 0,5 л окропу, прокип’ятити 10-15 хвилин на слабкому вогні. Остудити. Процідити. Застосовувати у вигляді примочок та обтирань.

Гарний результат дає застосування листя та шкірки плоду в косметології: листя (80 г) подрібнити, залити рослинною олією (300 г), настояти в темному місці 15-20 днів.

Aвepін чaй
Peцeпт cтapовинний. Цим нacтoєм cлов’янські монахи лікували цукровий діабет, золотуху, шкірні захворювання.

Молоді листки грецького горіха висушити, подрібнити, змішати із квітками фіалки, череди (1:1:1). 1 ч. л. суміші заварити у 0,5 л. окропу. Настояти. Процідити. Випити протягом дня за декілька прийомів.

При запаленні лімфовузлів, сечового міхура, маститі настояти 1 ст. л. подрібненого сухого листя, залити 2 ст. л. окропу. Настояти 2 години. Пити по 2 ст. л. 3 рази на день за півгодини до прийому їжі. Курс – 2 місяці. При простатиті, аденомі простати настояти 3 ст. л. подрібненого сухого листя грецького горіха, залити 200 г горілки. Настоювати 2 тижні в темному місці, періодично перемішуючи. Процідити. Пити по 30 крапель за 20 хвилин до прийому їжі 2 рази на день.

Листки грецького горіха та його шкірка мають апетитний, антисептичний, бактерицидний, в’яжучий, кровоспинний, загальноукріплювальний, протиглистний, протизапальний, ранозагоювальний, цукрознижувальний, тонізуючий, фітонцидний, елітелізуючий ефект.

Настій листя грецького горіха приймають всередину при склерозі мозкових та сердечних судин, для покращення обміну речовин при шкірних захворюваннях,для зниження рівня цукру в крові, при туберкульозі легень, подагрі, малокрів’ї, авітамінозах, виснаженні організму, дисменореях, венеричних захворювання, при запальних процесах шлунково-кишкового тракту (гастроентерити, проноси) жовтусі, екссудативному діатезі, метаболічних артритах, карбункулах, фурункульозі, злоякісних новоутвореннях, скрофульозі, рахіті, золотусі, хронічних екземах, дерматомікозах.

Настій з листків
Hастій: столову ложку сухого подрібненого листя залити склянкою окропу, настояти, закутавши, 2 години, процідити. Дітям приймати по чайній ложці, дорослим – по столовій ложці 2-3 рази на день за 15-20 хвилин до прийому їжі. Настій чинити позитивну дію для полоскання горла при різних запальних захворюваннях.

Шкірка грецького горіха застосовується аналогічно листкам.

Відвар для зовнішнього застосування
Для зовнішнього застосування відвар з листків грецького горіха готують наступним чином: 0,5-1,0 кг сухого подрібненого листя залити 1-2 л води, кип’ятити на слабкому вогні 30 хвилин, розвести 1:1 гарячою водою (37-40°) та використовувати для ванни при лікуванні шкірних захворювань (гнійні висипання, лишаї, екзема та ін.), хворобах суглобів.

Відвар з листків або зеленої шкірки застосовують як зовнішньо, так і всередину – для лікування дизентерії та при гемороїдальних кровотечах.

Відвар для прийому всередину
Відвар: столову ложку сухого подрібненого листя залити склянкою окропу, настояти в закритій посудині на киплячій водяній лазні 30 хвилин, остудити при кімнатній температурі 10 хвилин, процідити. Приймати по 1 ст. л. 3 рази на день після прийому їжі. Курс лікування – 6-12 днів.

Більш міцний настій (2 столові ложки листків на склянку воду) використовують для зміцнення та росту волосся, полоскань при ангінах.

Клінічні випробування довели, що водний екстракт з листків має високу терапевтичну ефективність при деяких формах туберкульозу шкіри, туберкульозних лімфаденітах та туберкульозі гортані.

В сучасній медицині з листків та шкірки грецького горіха отримують препарат «Юглoн». У вигляді 0,1%-ого спиртового та 0,05-0,1-% олійного розчину він застосовується для лікування шкірних хвороб, парадонтозу. Діє як протимікробний, протизапальний та ранозагоювальний засіб.

Заготівля листків
Щоб підготувати листки, які в майбутньому принесуть велику користь, потрібно від центрального черешка відщипнути часточки. Їх сушать на повітрі, захищаючи від прямих сонячних променів . Ті листки, які потемніли та побуріли варто викинути. Найкраща сировина отримується з молодих листочків.

Тутка

Все буде Україна