«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Україна може швидко звільнити Донбас, але є умова - офіцер ЗСУ

За 4 роки війни українська армія зазнавала масових обстрілів з боку терористів, бійці потрапляли в полон, з них по-звірячому знущалися і намагалися зламати їхній бойовий дух. Але все змінилося - ЗСУ змужніли, стали сильнішими і професійнішими.

"Якщо прибрати російських військових із Донбасу - все дуже швидко закінчиться", - заявив у інтерв'ю OBOZREVATEL офіцер ЗСУ Анатолій Штефан Штірліц.

Ми з'ясували у чинного військового, якими шляхами Україна звільнить окуповані території. Першу частину інтерв'ю ви можете прочитати тут.

- Пане Анатолію, як ви можете загалом описати сьогоднішню ситуацію в українській армії порівняно з тим, що було у 2014-15 роках?

- Наочні кардинально позитивні зміни на усіх напрямках: як стосовно забезпечення та харчування, так і ведення бойових дій.

І це не просто похвальба - військові експерти кажуть, що у нас зараз є всі сили і засоби, включно з військовою технікою, для звільнення окупованої території військовим шляхом.

Але разом із тим лише військово-політичне керівництво країни має право ухвалювати такі рішення - з огляду і на Мінські угоди, і те, що в такому разі воювати доведеться зі збройними силами РФ.

- Якщо порівнювати співвідношення бойовиків і ЗСУ, нас дійсно більше?

- Так, якщо не враховувати підрозділи РФ. Якщо прибрати російських військових із Донбасу - все дуже швидко закінчиться.

До речі, нещодавно російське видання "Нова газета" написало, що у тюрмах "Л/ДНР" сидить близько 500 росіян, що воювали за терористів. І знаєте, це правда. Інсайдерська інформація з окупованої території підтверджує це.

- Але як у такому випадку можна говорити про "братні народи" тощо?

- "Братніх народів", які воюють за гроші з тими, кого називають "братами", не може бути. Адже з яких причин вони до в'язниць потрапили? Заробляння грошей, грабунки та порушення закону.

- Які відносини у бойовиків із російськими кадровими військовими?

- Погані - там точаться постійні міжусобні війни.

Річ у тім, що російські куратори й офіцери ставлять себе вище за фейкові "ДНР" і "ЛНР" - тому що вони є ніким іншим, як нашими громадянами, які зрадили Україну.

А ми всі чудово знаємо, яке у росіян ставлення до зрадників - як до нижчого гатунку.

Водночас представники Луганської та Донецької областей, які вже 4 роки беруть участь у бойових діях, і як би не хотілося цього визнавати, навчилися за цей час воювати.

І розуміючи це, вони весь час говорять, мовляв, це ж наша територія, ми тут головні - проте Росія їм цього не дає. Тому утворюється напруга.

- Переворот не збираються робити?

- Передумови є, але росіяни не дадуть їм цього зробити.

Весь кадровий потенціал, всі старші офіцери так званих 1 і 2 армійських корпусів - це російські кадрові військові, прямо підлеглі РФ.

- А ось керівники фейкових республік, чого вони більше хочуть, бути з Росією, Україною чи залишитися незалежними?

- Нещодавно проскочила інформація від "Молодої гвардії" про місце, де вони збираються проводити патріотичний рух, що містить досить цікаве визначення: "Новоросія" (об'єднана "ДНР/ЛНР").

Цілком можливо, вони хочуть об'єднатися в "Новоросію" - адже, як не крути, з Росією вони будуть завжди, однозначно. Вони не дуже цього хочуть, але будуть.

- Росія теж не дуже хоче приймати їх до себе?

- Так, вона ці квазіреспубліки тримає на відстані і використовує як полігон - адже росіяни воюють тут своєю армією і використовують Україну як полігон для випробування своїх нових боєприпасів, техніки, озброєння тощо.

Причому доказів цьому - тисячі. Останній - випробування нової реактивної системи, реактивного снаряда, якого у нас немає на озброєнні.

До речі, за останніми даними, зараз до лінії розмежування росіяни підвезли багато нової і важкої техніки. Як нам повідомляють, це - для проведення навчань. Та й на наступ це не схоже. Але все одно нам треба готуватися - бо під виглядом цих навчань ворог може займати вигідні для можливого наступу позиції.

Але так чи інакше треба розуміти: незважаючи на те, що, виходячи з поняття гібридної війни, Росія приймає такі цікаві і неадекватні рішення, ми готові завдати удару у відповідь.

Чим більше вони сюди техніки пришлють, тим більше ми її спалимо.

- Ще Турчинов заявляв, що збирається велика кількість техніки на кордоні українсько-російському, що можете сказати про це?

- В армійському сленгу є такий вислів як "демонстрація сили". Так ось, зараз Росія демонструє силу з наближенням техніки, маневрами і всім іншим.

- Водночас, якщо говорити про широкомасштабний наступ, то, за словами екс-спікера Генштабу Владислава Селезньова, для створення необхідної для цього інфраструктури РФ буде потрібно 1-2 роки.

- Наразі таких передумов немає.

- А що з приводу провокацій в Азовському морі? Всі, зокрема і президент Петро Порошенко, зазначають, що потрібно в тому місці посилити оборону. Розмовляла з колишніми військовими, які живуть у Бердянську. Вони кажуть, що російські кораблі досить часто підходять майже впритул до берега. Є передумови, що може і з Азовського моря відбутися наступ?

- Наразі збройні сили РФ промацують акваторію Азовського моря і дивляться на реакцію ЗСУ.

З нашого ж боку були проведені навчання Об'єднаних сил - вони були приведені в бойову готовність - і тепер прибережні підрозділи готові давати повноцінну відповідь на провокації.

- Ми ж розуміємо, що український флот набагато менший за російський, чи зможемо ми протистояти у боях на морі?

- Мені здається, зможемо - адже є ще й авіація, і артилерія, і засоби ППО.

- Зараз, на вашу думку, таких передумов немає?

- Абсолютно. І я повністю відповідаю за свої слова.

- До речі, про Об'єднані сили, минуло кілька місяців після заміни АТО на ООС, що кардинально змінилося, стало краще чи гірше?

- Кардинально змінилося чітке підпорядкування командування операцією ОС, а також задіяних в операції тилових структур.

- За перші 100 днів ООС військові звільнили кілька населених пунктів, зокрема і Золоте-4. Саме через нього було багато суперечок, навіть в ОБСЄ підтвердили, що це селище було під контролем України ще з 2015 року, але подали нам це як переможне звільнення?

- Ця територія не була підконтрольною Україні - там не було ні української влади, ні поліцейських відділків. Це була сіра зона - там не було нікого.

Але туди постійно заходили ДРГ бойовиків, причому деякі - у цивільному одязі. Вони розвідували наші взводні опорні пункти і здійснювали провокації.

І саме для того, щоб і забезпечити безпеку мирного населення цього населеного пункту і встановити українську владу, було прийняте рішення про проведення операції з його звільнення.

- А чому цього не зробили раніше?

- Я не можу відповісти на це питання. Так склалося тактичне положення.

- Пане Анатолію, на вашу думку, влада робить все, щоб війна закінчилася? Бо багато хто кричить про зраду і те, що на армії наживаються.

- Влада робить багато для того, щоб цей конфлікт завершився. І для здійснення цього вона застосовує всі можливі важелі - адже відомо, що і Петро Порошенко, і заступник голови ВР Ірина Геращенко, і міністр оборони, і начальник Генерального штабу постійно перебувають в ЄС і просять підтримки в усього світу у боротьбі з російською агресією.

 Ви бачите кінець цієї війни?

- Кінець цієї війни я бачу тільки перемогою над РФ і звільненням окупованих територій та Криму.

- Так, але коли, на вашу думку, це станеться?

- Це залежить від вищого військово-політичного керівництва держави.

- Не тільки нашого, але, на жаль, і російського. Може, міжнародній спільноті варто дужче тиснути на РФ?

- Згоден - міжнародна спільнота може більше натиснути на РФ.

- Якщо ви кажете, що керівництво "Л/ДНР" не сприймає кураторство РФ, якщо просто припустити, чи може ЗСУ об'єднатися з бойовиками, щоб вигнати росіян?

- Такого розвитку подій все ж не буде. І причина прихована в тому, що там є велика кількість терористів, які вчинили тяжкі злочини проти ЗСУ і мирних жителів, і яких має судити український суд.

- А як ви ставитеся до амністії?

- До амністії тих людей, які не здійснювали тяжких злочинів, я ставлюся позитивно.

- Це буде дуже довга і важка процедура.

- Це буде не просто довго - можливо, це триватиме не один десяток років, адже деяких військових злочинців знаходять через багато років.

Але те, що вони всі мають бути покарані - незаперечно.

- На вашу думку, який найдієвіший метод можна використовувати для припинення війни в Україні?

- Все має вирішуватися на політичному рівні.

- Тобто про воєнний варіант вирішення конфлікту не йдеться?

- Ні. Поки ні.

Все буде Україна