«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Україна отримує довгоочікуваний Томос 5 січня: головні подробиці

До історичної події залишилися лічені години



В суботу і неділю, 5 і 6 січня, в резиденції Вселенського патріарха на Фанарі відбудеться підписання Томосу про автокефалію Православної церкви України Томосу.


У компанії українського президента Вселенський патріарх Варфоломій підпише і передасть предстоятелю ПЦУ блаженнішому митрополиту Київському і всієї України Єпіфанію Томос. Також заплановано служіння Божественної літургії Варфоломієм і Єпіфанієм у патріаршому соборі у Стамбулі.

07:58 Прес-служба блаженнішого митрополита Київського і всієї України Єпіфанія розповіла, що Томос буде розташований в Софії Київській, де всі бажаючі зможуть подивитися на нього. Далі документ перемістять в трапезний храм – Малу Софію.

02.18 Вселенський патріарх отримав оригінал тексту Томосу про надання автокефалії незадовго до підписання документа про церковної незалежності. Надалі він буде вручений предстоятелю ПЦУ митрополиті Київському Єпіфанію у неділю, 6 січня, по закінченню Божественної літургії в Константинополі.

Варфоломій закликав глав усіх православних церков підтримати Томос.

Українська делегація, в якій присутні Петро Порошенко і Андрій Парубій перебуває в Стамбулі, де буде присутній на кількох зустрічах і церемонії вручення Томосу.


Церемонія підписання Томосу Вселенським патріархом, так само як і молитва, відбудеться в Патріаршому храмі Св. Георгія, а потім Варфоломій, митрополит Київський і всієї України Епіфаній, спільно з чинним президентом нашої країни виступлять із заявами.

У неділю, 6 січня, українські політики візьмуть участь у церемонії вручення Томосу, Божественної літургії, а також у церемонії освячення води в затоці "Золотий Ріг". Крім цього, планується відвідати могилу дипредставителя УНР у Стамбулі Володимира Мурского на католицькому кладовищі і бути присутнім на церемонії освячення води в Патріаршому храмі Святого Георгія.

Джерело

Все буде Україна