«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

«Українська церква є матір’ю московської, а не навпаки»!, — В Константинополі зробили заяву

Митрополит Елпідофор, представник Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату, заявив, що РПЦ є дочкою церкви Русі України, а не навпаки!

Як повідомляє Укрінформ, представник Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату, митрополит Елпідофор, в інтерв’ю московському виданню «Православ’я і світ», заявив:

«У випадку з українською церквою принаймні парадоксальним і викривленим є твердження будь-якого про те, що церква в Москві є матір’ю церкви України. Якраз навпаки. Московська церква є дочкою української церкви, яка – українська церква – є дочкою Вселенського Патріархату. Ви знаєте, що хрещення Русі, але не росіян, а як відомо, Київська Русь – це не Россиия, сталася при київського князя Володимира, після його хрещення. Соотсветсвенно Русь – Київ, а сьогодні це Україна – це юрисдикція Вселенського патріархату. І отже Київ – це митрополія »!

При цьому митрополит Елпідофор вельми категорично відреагував на маніпуляцію московського журналіста, який пожартував, що за часів хрещення Київської Русі ще «не було України».

«Можливо, називалася по-іншому, але ми говоримо про ту саму землі, по крайней мере про тій же географічній території. Так, матір’ю для української церкви є церква в Константинополі, а московської церкви є матір’ю церква в Києві », – пояснив митрополит Елпідофор.

Окремо мітррполіт зазначив, що це було визнано раніше і самим московським патріархом Кирилом, який, перебуваючи з офіційним візитом в Константинополі, заявив, що «для нас Київ наша батьківщина, наша мати»:

«Так, як бачите, речі під іншим кутом зору викладена, і сьогодні ніхто не може стверджувати, що московська церква є материнською церквою для України. Це – історично і канонічно, і в усіх відношеннях парадоксально стверджувати щось подібне », – підкреслив митрополит Елпідофор, і домагаючись:

«Чому Москва бореться з ідеєю створення незалежної церкви в Україні з тих пір, коли українська нація згуртувалася в незалежній державі? Або нтам не розуміють, що така відмова московської церкви визнати об’єктивну реальність, по суті і став причиною розколу в Україні? Саме в цьому справжня причина розколу в Україні!

При цьому, мова йде не про поведінку деяких архієреїв або, можливо, про якісь бажання деяких людей. Причина розколу – це категорична відмова Москви побачити і прийняти реальність.

Україна – незалежна країна, вона не повинна бути підлеглою, і до неї не може бути застосоване будь-яким способом підпорядкування і залежність від іншої держави!

Незважаючи на те, як би це не було бажаним з геостратегічних, енергетичних, національних, політичних міркувань для Російської Федерації; і я не хочу заглиблюватися в аналіз цих причин, але повторюю: Україна є незалежною державою і хоче мати незалежну церкву! Але Москва препятсвует цьому всіма доступними засобами, які є в її розпорядженні: духовними, політичними, економічними, військовими, і іншими. Це не тільки розділяє націю, а й від цього страждає вся церква.

Все буде Україна