«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Українські зарплати підуть на корвалол і абонплату: скільки доведеться платити

Після введення абонплати за опалення доведеться платити навіть влітку

Прийняті в Україні закони "Про житлово-комунальні послуги" та "Про ринок газу" мають на увазі появу абонплати на воду, тепло і газ. Так, діючі тарифи можуть розділити на кілька складових, одну з яких доведеться платити, незалежно від того, чи користуєтеся ви комунальними послугами чи ні.

Національна комісія з енергетики і комунальним тарифам (НКРЕКУ) ще в минулому році прийняла рішення ввести в Україні абонплату на газ. Необхідність такого кроку не обговорюється: згідно вже прийнятого закону, абонентську плату зобов'язані ввести. Більш того, вона передбачена і в меморандумі з МВФ.

Головне завдання комісії - визначити методику. Перший варіант - вважати абонплату на максимальну пропускну здатність газового лічильника - викликала обурення як серед експертів, так і серед простих споживачів.

Оскільки, більшість сімей використовують газ тільки для готування і якщо для них порахувати по максимальній пропускній спроможності, то, використовуючи в середньому 1,2 кубометра газу, довелося б платити абонплату як за 2,5 куба. Українці і зараз платять за можливість в будь-який момент користуватися газом. Те, що називають абонплатою, входить в основний тариф. Якщо абонплату відокремлять від вартості самого газу, то в першу чергу виграють від такого рішення українці з газовим опаленням.

Для прикладу, спалюючи 100 кубів, за діючими правилами потрібно заплатити близько 690 грн, а з абонплатою (лічильник G4) такий же обсяг блакитного палива обійдеться приблизно в 639 грн. Таким чином, після введення абонплати, незалежно від того, витрачаєте газ чи ні, щомісяця доведеться платити фіксовану суму - від 12 до понад 100 грн. Тариф на сам газ при цьому знизять на 13-15%. Як запевняє уряд, абонплата на якість надаваних послуг не вплине, а от тариф при цьому зміниться.

Відповідно до прийнятого закону, зібрані гроші будуть витрачати на розподіл комунальної послуги, обслуговування приладів і т.д. Сума абонплати може скласти близько 10-30 грн в місяць. За рішенням місцевої влади в окремих містах тарифи на тепло розділені на дві складові.

Перша - вартість Гкал енергії.

Друга - вартість утримання інфраструктури (абонплату). Другий платіж - близько 100 грн - приходить цілий рік. Незабаром таку практику можуть ввести по всій Україні. У такому випадку за опалення доведеться платити навіть влітку. Але взимку за рахунок поділу тарифу суми в платіжках можуть бути нижче.

Для прикладу, підприємству потрібно зібрати 1000 грн на обслуговування мереж. Якщо стягувати платежі тільки в опалювальний сезон (7 місяців), то взимку доведеться віддавати по 142,8 грн. Якщо розбити платежі на цілий рік, то щомісяця доведеться віддавати 83,3 грн

. В такому випадку взимку вартість опалення може зменшитися приблизно на 40 грн. Граничний розмір абонентської плати, відповідно до закону, має визначити уряд. У той же час абонплату на газ повинні затвердити в НКРЕКУ.

До слова, минулого тижня в Україні затвердили новий склад комісії. Працювати вони будуть до 2024 року. Одне із завдань членів регулятора - закінчити ті реформи, які почав минулий склад.

Джерело

Все буде Україна