«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Українці масово кидають ''євробляхи'': як законно позбутися авто

Українці почали масово вивозити авто на єврономерах до Словаччини та Польщі. Машини кидають неподалік від кордону просто неба. Знайти власника практично неможливо, за авто ніхто не несе відповідальність. Експерти впевнені: левову частку нерозмитнених "євроблях", якщо новий закон повноцінно запрацює, кидатимуть у дворах і на вулицях в Україні.

Їздити на євроавто буде небезпечно — за це загрожують величезні штрафи та конфіскація, а продати машину не можна, для цього її доведеться розмитнити.

OBOZREVATEL з'ясував, як легально позбутися "єврономерів" і чому авто легше викинути.

Непотрібна "бляха": авто не приймають

Закон про утилізацію авто діє в Україні вже кілька років. По всій країні відкрилися сотні компаній, які легально збирають в українців мотлох і віддають його на переробку. Але стимулів для того, щоб утилізувати авто, немає. Наприклад, житель Парижа, який кине стару машину на вулиці і "забуде" про неї, заплатить штраф розміром у 75 тис. євро. Це величезна сума навіть для громадянина економічно розвиненої країни ЄС. Українців же за залишені у дворах авто ніяк не карають.

Кататися на "єврономерах" після ухвалення закону №8488 буде небезпечно. Наступного року, згідно з документом, поліція отримає право перевіряти водіїв на машинах без реєстрації. І якщо митні правила порушені, розмір штрафів досягатиме 170 тис. грн. Єдиний законний вихід для "евробляхерів", впевнений юрист Олександр Плахотник, розмитнити автомобіль. Навіть якщо авто коштує 3 тис. євро, а за його легалізацію доведеться заплатити близько 4 тис. євро, інших варіантів виходу з наявної ситуації немає.

OBOZREVATEL обдзвонив кілька великих компаній, які займаються утилізацією авто. Ми пропонували прийняти у нас 18-річний BMW на єврономерах, на який у нас нібито є генеральна довіреність. Жоден із сервісів на наші пропозиції не погодився. "З "бляхою" не допоможу. Авто приймаємо тільки від власників, ми несемо за це відповідальність", — розповідає працівник одного із сервісів. Дізнатися, чи було це авто викрадене, чи потрапляло воно у ДТП, числиться за власником штрафи вкрай складно. Тому компанії з утилізації авто просто не ризикують зв'язуватися з такими клієнтами.

Утилізувати "єврономери" все ж таки можливо, хоч і напівлегально. Якщо діяти чітко за правилами, перед утилізацією власник має зняти авто з реєстрації. "Євробляхи" ж найчастіше в Україні просто не реєстрували, а їхні законні власники — юридичні особи у Польщі, Литві та інших країнах.

"Якщо машина потрапила у ДТП і не підлягає відновленню, так, її можна легально утилізувати", — розповідає юрист. Крім того, окремі власники майстерень готові ризикувати і приймають "євробляхи". Але платять за них у 2-3 рази менше, ніж за аналогічні авто з реєстрацією. Так, у кращому разі за утилізацію можна отримати $150  $500.

 

Щоб легально позбутися машини, найперше треба стати її легальним власником. Для цього доведеться вивозити авто, шукати фактичного власника за кордоном, знімати машину з реєстрації в ЄС, оформлювати договір купівлі-продажу, а вже потім повертатися в Україну, платити акцизи і податки, отримувати українську реєстрацію і законно позбуватися машини.

"Моїй машині 18 років. Купував її на єврономерах за 2,5 тис. євро плюс тисячу віддав перегонщику. Мені порахували, щоб розмитнити, потрібно буде заплатити 3,5 тис. євро і ще поїхати за кордон і зняти там з реєстрації. Тобто мені щонайменше 4 тис. євро потрібно для цього. Хто взагалі на таке погодиться?", — скаржиться власник "єврономерів" Євген. Фактично українці, які намагалися заощадити на податках і незаконно ввозили машини в країну, зараз опинилися в пастці. Якщо нічого не робити — прийдуть величезні штрафи, а машину можуть конфіскувати. Щоб позбутися авто — доведеться заплатити за його розмитнення.

Українці масово кидають ''євробляхи'': як законно позбутися авто

Поділитися
зображенням

  

Факти

Найкращий варіант, якщо вартість розмитнення повністю покриється сумою, отриманою за рахунок продажу. Повністю "відбити" вартість машини плюс податки, вважають експерти, буде складно. Але хоча б компенсувати витрати на розмитнення — цілком реально.

Найгірший варіант — просто кинути автомобіль на вулиці. І так уже вчиняють сотні українців.

Як уже писав OBOZREVATEL, у словацькому селі Вубля, яке розташоване неподалік від кордону з Україною, просто неба знайшли більше сотні старих автомобілів з іноземною реєстрацією. До цього самі українці на кордоні зазначали: їдуть, щоб залишити свої євробляхи за кордоном.

За інформацією організації "АвтоЄвроСила", в Україні перебуває 2 млн авто на єврономерах. При цьому населення Литви, де зареєстрована левова частка "блях", близько 2,8 млн осіб. Якщо всі "єврономери" повернути до країни реєстрації, у влади можуть виникнути величезні проблеми з тим, куди подіти і як переробляти такі авто.

В Україні зробили тільки перший крок на шляху до легалізації авто на єврономерах. І щоб машини не залишали на вулицях, як і в багатьох країнах ЄС, доведеться вводити жорстке покарання не тільки за порушення митного законодавства, а й за відмову від утилізації машин. Наразі ж є ризик того, що такі машини стануть нічийними у гаражах і на вулицях.

Все буде Україна