«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Українці платитимуть за газ по-новому. Що це означає і як вплине на ціну!

НБУ спрогнозував динаміку цін на газ для населення в 2019-2021 роках.

Завдяки здешевленню газу на оптовому ринку в ЄС, очікується, що тарифи на газ для населення будуть адаптовані. Планується досягти імпортного паритету вже в поточному році. Такий прогноз розмістили в інфляційному звіті Національного банку України. Центробанк очікує введення ринкових цін уже в поточному 2019 році.

У звіті наголошується, що це дасть прекрасну можливість для України впровадити механізми ринкового ціноутворення на газ для населення. І станеться це вже в короткостроковій перспективі.

«ВНУТРІШНІ ТАРИФИ НА ГАЗ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ДОСЯГНУТЬ ІМПОРТНОГО ПАРИТЕТУ ВЖЕ В 2019 РОЦІ І В ПОДАЛЬШОМУ БУДУТЬ ВИЗНАЧАТИСЯ НАСАМПЕРЕД ДИНАМІКОЮ СВІТОВИХ ЦІН І ОБМІННИМ КУРСОМ ГРИВНІ», – ЙДЕТЬСЯ В ДОКУМЕНТІ.

Нацбанк також переглянув прогноз підвищення адміністративно регульованих цін в 2020-2021 роках до 9,9% і 9,7% відповідно (з 11,1% і 10,3% в попередньому прогнозі). У зв’язку з низьким світовими цінами на газ в гривневому еквіваленті. Їх планують визначати внутрішні тарифи на газ для населення і повністю залежні від них централізоване опалення та гаряче водопостачання.

Судячи з прогнозів НБУ, в поточному році адміністративні ціни виростуть приблизно на 13,9%.

Джерело

 
Все буде Україна