«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Українці зможуть скаржитися на лікарів і отримати компенсацію: інструкція

Кожен українець може оскаржити неправомірне рішення і отримати компенсацію, якщо його здоров’ю завдали шкоди. При цьому відповідачем завжди є роботодавець – установа охорони здоров’я або лікар-ФОП. Про це передає Знай і прес-служба Міністерства охорони здоров’я. Поскаржитись на лікаря або медустанову можна усно або письмово. “Якщо особисто приносите заяву, попросіть зареєструвати його, а якщо відправляєте поштою, то рекомендованим листом або з повідомленням про вручення”, – радять у МОЗ.

У заяві потрібно вказати: прізвище, ім’я, по батькові повністю; місце проживання; суть питання і чітке формулювання прохання чи вимоги; якщо ви хочете бути присутніми під час розгляду звернення, потрібно це вказати; підпис і дату.

Також ви можете подати заяву про проведення клініко-експертної комісії в міських, районних, обласних департаментах охорони здоров’я, а також КЕК МОЗ України. Ці комісії контролюють якість надання медичної допомоги та розглядають всі випадки, в яких може йти мова про неналежне обслуговування пацієнта.

Зазвичай звернення розглядають до 15 днів; до 30 днів – якщо воно вимагає додаткового вивчення.

Як отримати компенсацію


Якщо мова йде про компенсацію матеріальної шкоди, то підставою можуть бути як протиправні дії медиків, так і їх бездіяльність, в результаті чого здоров’ю пацієнта принесений шкоду.

Ступінь втрати працездатності визначає судово-медична експертиза, вона ж повинна підтвердити необхідність подальшого лікування. При цьому витрати на реабілітацію потерпілий не отримує “на руки” – кошти установа охорони здоров’я перераховує організації, яка повинна надати відповідні послуги пацієнту.

Відзначається, що в разі смерті людини за неправомірні дії медики відшкодовують всі витрати на похорон.

Крім того, кожен українець має право на компенсацію моральної шкоди. Цей вид відшкодування призначається незалежно від призначення або розміру компенсації майнової шкоди.

Пише - bbc-ccnn.com

Все буде Україна