«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Уляна Супрун: Мову не можна побачити як Собор Паризької Богоматері, але вона “собор” значно більшого масштабу. Цей “собор” в Україні

Закон про функціонування української мови як державної — прийнято. 278 голосів “за”. Вітаю усіх українців з важливим та насправді історичним для нас рішенням. Бо #МоваНаЧасі Мову не можна побачити як Собор Паризької Богоматері, але вона “собор” значно більшого масштабу. Цей “собор” в Україні давно намагаються знищити і роблять це системно та цинічно.

Коли українців переконують, що наша мова це не важливе питання і воно не на часі, ми не можемо побачити дим від пожежі, ніхто зі ЗМІ не може вести онлайн-трансляцію з місця катастрофи, а провідні українські та світові бізнесмени не робитимуть величезні донації на відновлення та розвиток української.

Для французів і не лише для них Нотр-Дам де Парі — це невід‘ємний елемент культури французької нації. Ми знаємо про нього так багато, тому що французи не лінувались про нього всім розповідати і щиро пишаються ним. Французькою для початку. У Франції діє дуже сильне законодавство для захисту французької мови. І всі хто приїздить жити до Франції — вчать французьку без вагань. Це об‘єктивна потреба. Є «Закон 94-665 від 4 серпня 1994 року стосовно використання французької мови» (http://bit.ly/2KXWC9t) виданий французьким урядом для закріплення статусу французької мови як основної офіційної в документах уряду, на робочому місці, у вивісках та маркуванні товарів, комерційних контрактах, ділових комунікаціях і деяких інших контекстах.

Такого формату законодавство є у багатьох країнах. У багатьох країнах, де політична еліта не страждає на комплекс меншовартості. Не боїться, через відверто абсурдні звинувачення, робити очевидно необхідні речі для національної безпеки.

Сьогодні депутати будуть голосувати за законопроект 5670-д “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Це технічний законопроект, який не несе ніяких загроз нікому окрім Кремля. Він не забороняє розмовляти або вивчати інші мови. Це законопроект про розвиток та захист української в Україні — решта просто брехня або маніпуляції. Він не обмежує ні англомовних, ні угорськомовних, ні російськомовних, ні будь-яких інших українців. У демократичному суспільстві мова залишається правом вибору кожного. Але також важливо, який сьогодні вибір зроблять українські депутати. Це тест на зрілість для парламенту.

Незалежно від того як сьогодні складуть цей тест депутати — кожен з нас є воїном у культурній війні. Творіть українською. Захищайте українську. Розмовляйте, пишіть, читайте, дивіться і слухайте українською. Бережіть себе і Україну!

Уляна Супрун

Все буде Україна