«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

УПЦ МП більше не існує — Константинополь

Константинопольський патріархат своїм рішенням від 11 жовтня скасував акт про передачу території України під адміністрацію Російської церкви. Відтоді практично припинилося існування УПЦ Московського патріархату.

Про це заявив архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату архієпископ Тельміський Іов, передає ВВС Україна. Він додав, що в Україні не зможуть канонічно існувати дві православні церкви.

"Скасуванням акту 1686 року скасована адміністрація Московською церквою Київської митрополії і всіх єпархій в Україні", — зазначив він.

"З канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні УПЦ МП більше не існує. Всі архієреї тепер в Україні де-факто, згідно з цим рішенням синоду, є архієреями Вселенського престолу, і вони тепер повинні чекати на директиву Вселенського патріархату щодо свого подальшого функціонування та існування у перспективі надання автокефалії православній церкві в Україні", — додав архієпископ.

За його словами, всі ієрархи українських церков в очах Константинополя мають однаковий статус і рівні права на участь у соборі Вселенського патріархату.

"Згідно з канонами церкви, на території однієї держави має бути тільки одна православна церква", — розповів Іов.

Він додав, що в разі, якщо Російська православна церква продовжить ставити під сумнів юридичне право і першість Вселенського патріарха, їй доведеться зректися автокефалії.

Джерело

Все буде Україна