«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

В Карпатах бiдa. Нeбaйдyжi, зрoбiть рeпoст. Щоб так бeзцeрeмoннo і в таких масштабах, такого ще не було..

Обсяги незаконних рубок лісу зросли до 118 тисяч кубометрів, що майже в сім разів більше, ніж у 2018 році (17,7 тисячі кубометрів).

Про це повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький під час презентації публічного звіту діяльності агентства. “Велике занепокоєння викликає стан охорони лісів у 2019 році. Обсяги та збитки від незаконних рубок тоді зросли до критичного показника 118 тисяч кубометрів – це майже в сім разів більше – із загальним збитком державі на суму 814 мільйонів гривень”, – сказав він.

За словами Заблоцького, найбільше незаконних рубок зафіксовано в Харківській області, де минулого року агентство виявило збитків на суму 51,7 мільйона гривень, у Херсонській області – 16,9 мільйона гривень та Житомирській області – 5 мільйонів гривень. Попри це, в Україні спостерігається тенденція до збільшення площі лісів. “Обсяг робіт по відновленню лісів переважає над площею суцільних зрубів, ми маємо стійку тенденцію до збільшення площі лісів в цілому по країні”, – зазначив Заблоцький. Зокрема, у 2019 році ліс відновлено на площі 42 тисячі га, а нові ліси створено на 2,2 га. Згідно зі звітом Держлісагентства, обсяги відновлення лісів за останні п’ять років становлять 201,5 тисячі га, що на 6% більше, ніж площа суцільних зрубів (190,7 тисячі га).

“Таким чином, за останні 5 років лісівники висадили понад мільярд нових дерев”, – йдеться у звіті. Крім того, за 2019 рік підприємства заготовили 15,6 мільйона кубометрів деревини, що на 5,7% менше у порівнянні з 2018 роком. Як наголошується у звіті, це пов’язано з низьким попитом на внутрішньому ринку. Загальний обсяг реалізації деревини в круглому вигляді на внутрішньому ринку у 2019 році становить 13 мільйонів кубометрів на загальну суму 11,7 мільярда гривень, що в порівнянні в попереднім роком відповідно на 1,3 мільйона кубометрів і на 1,5 мільярда гривень менше. Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2019 року Державне агентство лісових ресурсів України запустило електронний реєстр лісорубних квитків та онлайн-карту рубок для контролю законності вирубки лісів.

За даними Держлісагентства, площа відновлення лісу на місцях зрубів у 2018 році збільшилася на 10% – до 43,7 тисячі га зокрема, нові ліси у 2018 році були створені на площі 1,9 тисячі га.

Все буде Україна