«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

В Україні з 1 липня злетять ціни на сигарети! Скільки доведеться викласти за пачку!

З 1 липня в Україні на 9% підвищать на акцизи на сигарети. Після цього виростуть і роздрібні ціни на тютюнові вироби.

Правда, поки продавці не вичерпають запаси вже куплених сигарет, ціни мінятися не будуть. Між введенням нових акцизів і подорожчанням тютюнових виробів на прилавках може пройти кілька тижнів.

Пачка після липня подорожчає мінімум на 2,2 грн.

В Україні сигарети дорожчають в першу чергу через підвищення акцизу. У більшості країн ЄС пачка коштує близько 5 євро. Українці ж до сих пір можуть купувати сигарети за 1,2-1,5 євро. Верховна Рада взяла на себе зобов’язання з часом (до 2024-го) зрівняти ціни.

В результаті щорічно акциз підвищують на 20%. А в цьому році його додатково піднімуть ще й на рівень торішньої інфляції (9%). Щоб зрозуміти, як це відобразиться на ціні, потрібно в першу чергу розібратися, скільки курці віддають на акциз.

В середньому ж, з огляду на зростання акцизу, українці будуть з 1 липня платити на 2,2 грн більше. А якщо порівнювати з минулим роком, то різниця буде вже близько 6,1 грн. Згодом акциз повинен скласти 90 євро за пачку. А це значить, що в 2024-м курці за кожну пачку повинні будуть заплатити близько 91 грн. Правда, також варто враховувати, що через п’ять років курс євро збільшиться, тому і ціна складе більше 100 грн.

“Не дивлячись на підвищення акцизів, зростання цін на тютюнові вироби сповільнилося (до 24% за рік). Зокрема, це може пояснюватися індексацією специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби (на 20%)”, – йдеться в інфляційному звіті НБУ.

Скільки коштують сигарети в різних країнах Європи:

Варшава – 3,7 євро
Берлін – 6,4 євро
Осло – 11,9 євро
Париж – 8 євро
Київ – 1,5 євро
Москва -2,3 євро
Мінськ -1,3 євро
Прага – 3,8 євро
Лондон – 12,3 євро

Джерело

 
Все буде Україна