«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

В Україну прийшов грип-убивця: чим небезпечний і як захиститися від хвороби

В Україну прийшов грип, який у минулому році в Америці забрав 80 тисяч життів. Фахівці кажуть, що він особливо небезпечний для людей похилого віку.

 Прийшли "Сінгапур" і "Мічиган" "Зараз у нас превалює грип H3N2 або "Сінгапур". У минулому році в Америці від нього загинуло 80 тисяч осіб, переважно люди похилого віку", — розповіла OBOZREVATEL завідувачка відділом респіраторних та вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко.

За її словами, лікарі чекали саме на цей вірус, тому наші громадяни прищеплювалися і від цього штаму.

Чим категорично не можна лікувати грип: лікарі розвінчали міф

"В Америці у минулому році використали вакцину, куди "Сінгапур" не увійшов, оскільки там чекали на грип "Гонконг" (або пташиний грип). Тому стільки жертв. Нам у минулому році пощастило, у нас циркулював "Брістоль", і рівень захворюваності був невисокий. Цього року треба бути особливо уважним літнім людям, не займатися самолікуванням, а звертатися до лікаря. Також треба бути уважними до маленьких дітей, особливо ослаблених. Якщо у дитини висока температура, то лікар обов'язково має її оглянути", — каже Мироненко.

В Україну прийшов грип-убивця: чим небезпечний і як захиститися від хвороби

"Він циркулював у нас у 2009 році і викликав пандемію грипу. Дорослі зараз мають до нього імунітет, а от маленькі діти — ні, тому цей штам для них небезпечний. Зараз у реанімації лежала маленька дитина, у неї виявили вірус "Мічиган". Дитина видужала", — зазначила Мироненко.

До групи ризику входять люди, які страждають на ожиріння, діабет, бронхіальну астму, а також вагітні. Всі ці штами відносяться до грипу групи А. Для них характерні такі ускладнення, як трахеїти, бронхіти і пневмонії. Особливо небезпечними є пневмонії.

За словами Алли Мироненко, вони бувають двох видів — вторинні і первинні. В Україну прийшов грип-убивця: чим небезпечний і як захиститися від хворобиПоділитися зображенням "Вторинна пневмонія — це коли людина хворіла на грип, потім їй полегшало, а потім знову піднялася температура і приєдналася грибкова пневмонія. Її можна лікувати антибіотиками. А ось первинна пневмонія спричинена саме вірусом грипу. Вона протікає дуже стрімко, судини стають ламкими, відбувається крововилив у легені, і такі випадки можуть закінчитися дуже сумно", — попереджає фахівець.

Ліки від грипу подорожчали За даними МОЗ, зараз епідпоріг щодо грипу в Україні перевищено на 1,8%. Найгірша ситуація у Харківській області, там поріг перевищено на 23%. На другому місці Київська, Житомирська та Сумська області — тут перевищення становить 12%. Хоча лікарі кажуть, що поки ситуація в більшості областей із грипом не критична, так що ще можна встигнути вакцинуватися.

Що стосується ліків, то в цьому році вони стали ще дорожчими. Якщо вірити Держстату, то за 11 місяців ціни на всі препарати зросли на 6%.

OBOZREVATEL промоніторив ціни у київських аптеках на імуномодулюючі препарати. Наприклад, "Анаферон" коштує 85-87 грн, тоді як рік тому його ціна була 70 грн. "Амізон" (20 таблеток) продають по 75-80 грн (у минулому році — 65 грн). "Афлубін" (краплі 20 мл) коштують 112-130 грн, а були по 100-105 грн. Практично не змінилася ціна на оксолінову мазь, у минулому році її продавали по 8-9 грн, зараз 8-11 грн.

За словами аптекарів, зросли в ціні таблетки для розсмоктування і льодяники від болю і дертя у горлі — різниця приблизно в 10 грн. Також подорожчали і спреї для лікування горла — на 20-25 грн. Бризкайте сольовий розчин у ніс Лікарі радять, якщо ви захворіли на ГРВІ або грип, то обов'язково залишайтеся вдома.

"Не треба водити дітей до садка, до школи, самим ходити в офіс. Через вас потім може злягти половина працівників", — пояснив OBOZREVATEL сімейний лікар із Харкова Віктор Назаренко. 

"Якщо комусь подобається, то можна і часник носити з собою, і лимон їсти. Вони не зашкодять, але якщо ви підхопите вірус, то часник його вже не зупинить. Марлева пов'язка на вулиці теж безглузда, бо за низьких температур вірус гине. Маска корисна у громадському транспорті та у приміщеннях. Але її треба часто міняти", — попереджає Віктор Назаренко. 

"Сухе і тепле повітря лише сприяє циркуляції вірусу", — каже фахівець. Він рекомендує придбати в аптеці сольовий спрей і частіше бризкати його в ніс.

"Використовуйте перед тим, як з приміщення виходите на повітря. Сольовий розчин можна зробити і самим — 1 чайна ложка звичайної солі на літр кип'яченої води. Таким розчином можна полоскати і рота. Також можна змащувати слизові носа оксоліновою маззю", — зазначає лікар.

Відмовтеся від походів на ялинки

Якщо ви захворіли і піднялася температура, то обов'язково звертайтеся до лікаря, це стосується як маленьких дітей, так і дорослих, і літніх людей. "Не чекайте, дітям лікаря треба викликати в перший же день, бо грип може розвиватися дуже стрімко. Антибіотики не допоможуть, вони можуть лікувати тільки бактеріальні інфекції у разі ускладнень. Противірусні препарати може призначити тільки лікар. В жодному разі не переносьте грип на ногах", — радить Назаренко.

А Алла Мироненко рекомендує відмовитися від масових заходів найближчим часом. "На першому місці за поширенням грипу та ГРВІ стоїть школа, на другому — масові заходи. Зараз почнуться новорічні вистави, ялинки. Але саме там можна легко заразитися, тому подумайте", — зазначила фахівець.

Все буде Україна