«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Варфоломій посварився з Кирилом через Україну: опубліковано стенограму зустрічі

З'явилася стенограма тригодинної бесіди між Вселенським Патріархом Варфоломієм і главою РПЦ Кирилом під час зустрічі у Фанарі 31 серпня.

Відповідний текс протоколу опублікував сайт othodoxia.info. Предстоятелі обговорили розбіжності між церквами і ставлення РПЦ до питання міжцерковних відносинах і між-християнського діалогу. Однією з найгарячіших тем стала Україна

Вселенський патріарх: Українці не відчувають себе комфортно під владою Росії і бажають бути абсолютно вільними в релігійному і політичному рівні і тому попросили Церкву-Матір допомогти їм. Церква-Матір вважає їхній запит законним і буде слідувати тої політики, яка була визначена на останній сесії Священного Синоду. Крім колишнього президента Януковича, якого я зустрів 10 років тому, всі інші приїхали, попросили і молили Вселенський Патріархат про надання автокефалії. В останні роки не тільки президент Порошенко, але і парламент країни ухвалили відповідні рішення.

Московський патріарх: Святіший, всі ті, які ви згадали, є однією й тією ж політичною силою.

Вселенський патріарх: Але вони ж є представниками українського народу.

Московський патріарх: Вони не є представниками народу. Захопили владу в результаті державного перевороту під час Майдану. Вони хочуть автокефалію з метою зміцнення своєї влади, яку захопили незаконно. Народ буде їх скидати і виганяти від влади, тому прагнуть і хочуть автокефалію для того, щоб триматися при владі з підтримкою авторитету Вселенського Патріархату.

Вселенський патріарх: Надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви - це право Матері Церкви.

Московський патріарх: Надання автокефалії Української Церкви - це питання не тільки Константинопольської Церкви, а й усіх православних і, отже, й нашої православної церкви. Варфоломій нагадав, що ні Кирило, ні митрополит Іларіон не мають права в'їзду в Україну, і що їх не згадують під час богослужінь. "Хіба ви вважаєте, що це не є проблемою? Чи це не переконливий доказ того, що вас не зустрічають доброзичливо?" - запитав він.

Московський патріарх: Ви пов'язуєте ці питання, Святіший, зі ставленням українського народу до мене або зі ставленням нинішньої політичної влади? Думаю, що це дві різні речі. Сьогодні політична сила, яка представляє лише 8% населення, проти мене, але народ України своїми молитвами мене підтримує. Ось вони, а не політики, і є церква.

Вони сперечалися про підходи обох церков та інтерпретацію історичних подій. Кирило нагадав про необхідність створення наукової конференції, яка буде займатися питаннями аналізу історичних подій.

Московський патріарх: Вважаю, що діалог буде більш корисним, ніж помилки, які порушуватимуть єдність православ'я.

Вселенський патріарх: Аж ніяк не Вселенський Патріархат порушив єдність і згоду. Це роблять ті, хто хочуть підірвати авторитет Константинопольської Матері-Церкви, ті хто намагаються принизити її.

Московський патріарх: Ви маєте на увазі нас, Святіший?

Вселенський патріарх: Безумовно.

Московський патріарх: Тому і ми приїхали сюди, Святіший, щоб роз'яснити це питання.

Вселенський патріарх: Ви, Святіший, говорите про те що у вас є мільйони віруючих і що ви володієте через це політичною силою. Але скільки з цих мільйонів були хрещені? Скільки з них ходять до церкви на богослужіння? Для православ'я ніколи кількість вірян не була критерієм. Навпаки, завжди критеріями були святі правила, традиція і канонічний порядок.

Сторони обговорювали питання подачі апеляцій, а також права видавати Томос про автокефалію. Варфоломій попросив Кирила передати йому досьє глави УПЦ КП Філарета, який неодноразово подавав заяву на розгляд його справи, оскільки РПЦ наклала на нього анафему.

Московський патріарх: Ми підходимо до цієї практики по-іншому. Привілей Вселенського Патріархату видавати Томоси для встановлення Автокефальних церков практикується не тому, що володіє цією владою, а тому, що місцеві православні церкви були створені в межах країн його звичайної юрисдикції. Україна ж є частиною російських земель Руської Церкви.

Вселенський патріарх до митрополита Іларіона: Ви заявили, що президент Порошенко підкупив Вселенського Патріарха. Я вас питаю прямо: чи можете ви довести це? Якщо ви не можете, то ви проти Церкви-Матері і вона накладе на вас прокляття. Це неможливо пробачити, коли ви свідомо брешете.

Митрополит Іларіон: Я сказав, що розкольники, які приїжджають до Вселенського Патріарха, нам відомі в Росії, і що вони приїжджають не з порожніми руками.

Вселенський патріарх: Все з вами зрозуміло.

До дискусії втрутився Кирило, який попросив Вселенського патріарха оточити Іларіона любов'ю.

Вселенський патріарх: Святий Брат, він це робив багато раз, він постійно агресивний і ворожий до Материнської церкви Константинополя. Прошу вас покарати його, щоб він поводився так, як личить його сану, бо він веде себе вам на шкоду.

Джерело

Все буде Україна