«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Варто прислухатися: сигнали організму на тренуванні

Цілеспрямовані люди завжди намагаються доводити почате до кінця. Більшість чоловіків і жінок, які займаються спортом протягом довгих років, можуть по праву вважати себе цілеспрямованими, але, як показує практика, це якість, на жаль, не завжди йде на користь.

Травматологи впевнені: не кожну розпочату тренування потрібно доводити до кінця. Якщо з’явилися тривожні симптоми, краще тимчасово відкласти досягнення своїх спортивних цілей і скасувати заняття.

При виникненні дискомфорту і хворобливих відчуттів слід припинити тренування — так ви втратите всього 1-2 дня. В іншому випадку ви ризикуєте завдати шкоди здоров’ю і можете надовго випасти з тренувального процесу.

Нижче — список симптомів, які повинні стати стоп-сигналом під час занять.

Гостра біль у суглобах або м’язах

Будь-яка гостра біль повинна стати приводом для скасування тренування. Можливо, ви погано розім’ялися, взяли занадто велику вагу або вчинили надто стрімкий ривок — це може стати причиною розриву м’язових волокон, пошкодження сухожиль або зв’язок.

Існує думка, що біль, яку можна перетерпіти, не є приводом зупинятися, а, скоріше, навпаки — для багатьох це стимул йти вперед, долаючи себе. Звичайно, не виключено, що вже на наступний день біль зникне, однак події часто розвиваються за іншим сценарієм.

Якщо в даний момент біль має низьку або середню інтенсивність, то завтра вона може посилитися із-за можливої набряклості тканин і запального компонента. Тому не змушуйте себе займатися через біль, зціпивши зуби, — велика ймовірність посилити травму. Настороженість також повинна викликати хронічний біль, інтенсивність якого наростає в процесі виконання силових вправ. В цьому випадку тренування теж необхідно припинити.

В даний час існує багато способів мінімізувати неприємні відчуття і болі в суглобах. Одна з найбільш ефективних інноваційних методик — комплексний вплив шляхом поєднання внутрішньосуглобових ін’єкцій препаратів на основі гіалуронової кислоти і PRP-терапії (плазмотерапіі). Такий метод дозволяє нормалізувати ковзання кісток один відносно одного, поліпшити мастило внутрішньосуглобових структур та відновити опорно-рухові функції.

Слабкість, запаморочення

Не слід продовжувати заняття, якщо ви відчули слабкість, запаморочення, головний біль, двоїння в очах та інші загальні симптоми. Вони можуть сигналізувати про підвищеній температурі тіла, зневодненні, низькому рівні глюкози в крові, збільшення артеріального тиску. Які б не були причини, вам потрібно зупинитися і відпочити. Інакше, виконуючи чергове вправу, ви можете втратити свідомість, впасти і травмуватись.

Зменшення м’язової сили

Якщо ви помітили, що не можете підняти вагу, який ще недавно здавався цілком робочим, це може говорити про перетренованості. Вона виникає як у бодібілдерів, так і бігунів внаслідок нестачі часу на відновлення м’язів, дефіциту амінокислот, стресу і виснаження нервової системи. Цей стан зазвичай супроводжується млявістю, лінощами, відсутністю мотивації до тренувань.

Можуть з’являтися і інші симптоми:

дратівливість;
постійний біль у м’язах;
почастішання пульсу в стані спокою;
відсутність пампінгу (набухання м’язів) під час занять;
депресія. 

Не можна змушувати себе тренуватися в таких умовах. Перетренованість веде до травм, регресу спортивних результатів і зменшення м’язової маси. Якщо ви помітили відчутне зниження сили, припиніть заняття або відмовтеся від тренувань на один-два тижні до повного відновлення.

Забій

Якщо ви впали, вдарилися або упустили на ногу гантель, то на ушибленном місці, швидше за все, з’явиться гематома. Невеликий синець, як правило, не викликає побоювань. Але якщо гематома велика, спостерігається припухлість тканин, погано функціонує кінцівку, то героїзм тут просто недоречний, а продовжувати тренування небезпечно для здоров’я.

Правильний крок — терміново відкинути в бік «залізо» і прикласти лід до забитого місця. При наростанні больового синдрому та порушення функції пошкодженої частини тіла необхідно звернутися до лікаря. Якщо ж біль помірна і не викликає великих побоювань, досить просто зупинити тренування. Можливо, доведеться відмовитися від занять на кілька днів.

Біль або відчуття здавлювання в серці

При появі болю в грудях, особливо після 40 років, потрібно негайно зупинити тренування. Найбільш ймовірно, що біль була викликана підвищеним артеріальним тиском, ішемічною хворобою серця або іншими кардиальными патологіями. Якщо біль сильна або виникає надто часто, потрібно обов’язково звернутися до лікаря для проведення діагностики та виключення небезпечних захворювань.

Також досвідчений фахівець дасть корисні рекомендації та проконсультує про можливості продовження силових і анаеробних навантажень. Наш організм завжди знає, коли слід зупинити тренування. Все, що потрібно, — прислухатися до нього.

Не варто проявляти надмірну завзятість і ігнорувати тривожні знаки. Краще перестрахуватися і переконатися, що з вами все гаразд, ніж отримати пошкодження і потім витрачати кілька тижнів або місяців лікування і реабілітацію.

Джерело

Все буде Україна