«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Вчені довели, що коні пам'ятають емоції людей

Коні запам'ятовують попередню емоцію людини і зустрічають її знову відповідно до виразу обличчя

Домашні коні відомі як високо соціальні тварини, чудово адаптовані до життя поруч з людиною. Вони здатні зчитувати наші емоції за виразом обличчя і самі активно користуються мімікою. У новій роботі професору Сассекського університету Карен Маккомб (Karen McComb) і її команді вдалося продемонструвати, що коні прекрасно пам'ятають вираз обличчя і в наступний раз зустрічають людини тим радісніше, чим позитивнішим було розставання.

У статті, опублікованій в журналі Current Biology, вчені розповідають про експерименти з 11 кіньми, яким показували фотографії людського обличчя зі злим виразом, і ще 10 кіньми, яким показували "усміхнений" портрет. Після двохвилинної демонстрації і декількох годин паузи перед ними з'являлась зображена на знімку людина з нейтральним виразом обличчя.

При цьому сама людина не знала, який з коней який портрет бачив раніше. Виявилося, що коні, які пам'ятають озлоблені обличчя, частіше повертались до людини так, щоб бачити її лівим оком: за словами вчених, це може бути пов'язано з більш активною передачею зорової інформації в праву півкулю мозку, яка особливо активно залучена до реакції на небезпеку. І навпаки: тварини, які спостерігали позитивні емоції на портреті, довше намагалися утримувати людину в полі зору правого ока.

Автори пов'язують це з залученням лівої півкулі мозку в соціальну поведінку. 

Реакції можна було спостерігати і в поведінці коней. Ті з них, хто запам'ятав агресивне обличчя, зустрічали людину з явним занепокоєнням. Все це, на думку Карен Маккомб і її співавторів, доводить, що коні не тільки розпізнають вирази обличчя, але і пов'язують їх з конкретною людиною, запам'ятовуючи її емоції і характер.

Все буде Україна