«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Відео. У Президента Зеленського пояснили, що буде з комунальними тарифами зима 2019-20


Досить часто коментарі зачищають, тому ми заскрінили найцікавіше. Що думаєте Ви ? Залишайте Ваш коментар.


Нагадаємо.

Кабінет Міністрів схвалив фіксовану на весь опалювальний сезон гарантовану ціну на газ для населення на рівні 8 тис. грн/1 тис. куб. м, повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

“Кожен українець відсьогодні може підключитися до спеціальної програми “Гарантована ціна на газ”. Це означає, що ціна на газ у платіжках буде на рівні 8 грн за куб. м протягом усього опалювального періоду. Це рекордно низька ціна для опалювального сезону за останні два роки”, – написав він у своєму Telegram-каналі.
Прем’єр додав, що перехід на програму є добровільним.

“Це не є втручанням в ринкове ціноутворення, оскільки сторони між собою домовляться. Якщо споживачеві ця пропозиція не підходить, він може від неї відмовитися. Але за замовчуванням ми створюємо умови, за якими кожен українець фактично отримує ціну на газ нижчу, ніж вона може бути в січні-лютому”, – сказав прем’єр під час брифінгу за підсумками засідання уряду.

Раніше повідомлялося, що, за прогнозом НАК “Нафтогаз України”, відсутність транзиту газу може спричинити збільшення ціни на газ з 1 січня 2020 року до 10,751 тис. грн за 1 тис. куб. м (тут і далі – без ПДВ і тарифів на транспортування і розподіл), що в 1,8 разу більше за встановлену НАК ціну для промисловості на грудень 2019 року розміром 5,861 тис. грн.


Раніше Міністерство енергетики та захисту довкілля України оприлюднило проект внесення змін до постанови про спецобов’язки (ПСО, №867 від 19 жовтня 2018 року), згідно з якими НАК “Нафтогаз України” зможе продавати природний газ населенню і тепловикам протягом січня-квітня 2020 року за фіксованою ціною.

Згідно з документом, крім одного місяця, коли ціна продажу НАК газу населенню та тепловикам не має перевищувати середньої ціни для промисловості за передоплатою, вводиться період січень-квітень 2020 року. Як пояснювалося в супровідних документах, це рішення дасть змогу впровадити ринковий механізм здійснення НАК “Нафтогаз України” продажу природного газу за зниженою фіксованою ціною з 1 січня 2020 року на період першого кварталу та квітня 2020 року.

У разі незгоди побутових споживачів, виробників теплової енергії та релігійних організацій укладати договір з НАК на постачання газу за фіксованою ціною на зазначений період компанія здійснюватиме продаж за щомісячними цінами, встановленими відповідно до ринкових умов.


Раніше глава Мінекоенерго Олексій Оржель повідомив, що з 1 січня 2020 року Україна має намір відмовитися від режиму ПСО в частині встановлення регульованих цін на газ. Водночас накопичені запаси в підземних сховищах, закуплені влітку-восени за низькими сезонним цінами, дозволяють запропонувати населенню і тепловикам ринкову мікс-ціну.

“Ціну буде змінено на цю “страхову”, форвардну. Це не ПСО, воно скасовується з точки зору регулювання за чотирма ціновими індикаторами, але з урахуванням того, що у нас є можливість забезпечити таку (фіксовану – ІФ) ціну завдяки сховищам, воно перетворюється у ринковий механізм форвардного контракту”, – пояснив міністр.

Водночас раніше Оржель зазначав, що відмова споживачів від такої ціни може зіграти і у плюс, і в мінус”, але рішення купувати газ за “фіксованою” ціною має приймати сам споживач.

Наразі, згідно з постановою Кабінету Міністрів №485 від 5 червня 2019 року, населення і тепловики купують газ за мінімальним значенням із чотирьох сформованих на ринку: середня ціна імпорту за даними МЕРТ; ціна “Нафтогазу України” для промисловості; середньозважена ціна на торгах на Українській енергетичній біржі, спецобов’язки за постановою №867.

Все буде Україна