«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Винен Сталін: у США визнали Голодомор геноцидом українців

Сенат США одноголосно прийняв резолюцію, якою Голодомор 1932-33 років визнається геноцидом українського народу.

Цей документ став першим в історії правовим актом Конгресу США, у якому дії вождя СРСР Йосипа Сталіна офіційно розглядаються як геноцид, повідомляє посольство України у США.

Так, у резолютивній частині включено визнання Сенатом висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 року) про те, що "Сталін і його оточення вчинили в 1932-1933 роках геноцид проти українців". Резолюція також засуджує численні факти порушень прав людини, зокрема права на самовизначення та свободу слова, застосовані радянським урядом проти українського народу.

"Висловлюються найглибші співчуття жертвам, які пережили Голодомор, і їхнім сім'ям, а також міститься заклик до поширення інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії", - сказано в повідомленні.

Співавторами резолюції стали співголови Сенатського українського кокусу, а також сенатори Роберт Портман і Річард Дурбін. Проект подібної резолюції був також затверджений Комітетом у закордонних справах Палати представників Конгресу США й зараз чекає на розгляд під час пленарного засідання.

Президент України Петро Порошенко зазначив, що рішення сенату є ще одним вагомим результатом посилення українсько-американського стратегічного партнерства.

Джерело

Все буде Україна