«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Вражаючий виступ Грибаускайте в совбезі ООН

Міжнародні інститути, зокрема, Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй, не змогли гідно відповісти на нові виклики і акти агресії.

Про це заявила президент Литовської республіки Даля Грібаускайте, виступаючи в четвер на 73-й Генасамблеї ООН.

«Майже у всіх великих кризах останнього десятиліття – від Сирії до України, від М’янми до Ємену – Рада Безпеки ООН не змогла зіграти важливу роль», – сказала політик. Організації, покликані знищувати зброю масового ураження, «беззубі проти диктаторів, які розробляють ядерну зброю і застосовують хімічну зброю проти цивільних», – продовжила вона.

Президент Литви нагадала, що для запобігання повторення війни були створені багатосторонні інститути, щоб вони охороняли політичну незалежність і територіальну цілісність, проте, коли світ зіткнувся з наступною кризою, ці інститути виявилися нездатними діяти і залишалися безсилими сторонніми спостерігачами.

«Хотілося б вірити, що наші багатосторонні інститути, включаючи ООН, досить сильні, щоб протистояти агресії і неповаги міжнародного права», – сказала вона, додавши, що іноді реальність зовсім інша.

Політик зазначила, що світ став більш крихкий, інститути руйнуються, замість того, щоб захищати від сили і економічних потрясінь. При цьому вона уточнила, що створені інститути, які не ідеальні, бюрократичні і не підзвітні, потрібно удосконалити і адаптувати до нових реалій.

За матеріалами

Все буде Україна