«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Всесвітній день релігії 20 січня: історія важливої дати

Цього дня в різних країнах проходять різноманітні заходи


Щорічно у третю неділю січня за ініціативою ООН увесь світ відзначає Всесвітній день релігії (World Religion Day). У 2019 році дата святкування припадає на 20 січня. Про історію та традиції цього дня читайте в нашій статті.

Всесвітній день релігії 29 січня: історія свята
Свою історію дане свято веде з 1950 року, коли національний орган управління Віри Багаї в США заснував його з метою проголошення єдиної сутності всіх світових релігій і демонстрації того, що релігія – це, в першу чергу, сила для об'єднання світу, а не розбрату.


У багато чому історія людської цивілізації – це історія релігій. Почуття спільної віри є одним з провідних факторів, що об'єднують суспільство. Саме тому головна ідея свята – «Релігія повинна служити причиною для єднання». Це дає привід ще раз звернути увагу на роль релігії в сучасному світі. 

Як відомо, в історії людства існує безліч різних релігійних традицій і вірувань. Однак можна виділити три найбільш поширені релігії – християнство, іслам, іудаїзм, мають численних послідовників у різних регіонах світу. Також досить велика частина населення сповідує буддизм, індуїзм і зороастризм.


Хоча практично всі релігії мають багатовікову історію, але є і ряд не цілком вивчених релігійних течій – наприклад, невеликих племен і народів, що живуть далеко від цивілізацій, а також ряд сучасних новоутворень. 

Всесвітній день релігії 29 січня: історія свята
Зараз в світі є заборонені релігійні організації та об'єднання, чия діяльність носить терористичний та екстремістський характер. Ще не можна забувати про те, що для деяких людей будь-яка релігія стає головним ворогом, з яким треба вести наполегливу боротьбу.


Тому у Всесвітній день релігії в різних країнах проходять різноманітні заходи – концерти, круглі столи, семінари, виставки і так далі, присвячені проблемам встановлення миру і розвитку толерантності у всьому світі, зміцненню взаєморозуміння між послідовниками всіх релігій. Вони проводяться, як правило, представниками релігійних громад всіх конфесій.

Джерело

Все буде Україна