«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

За скільки «гречки» українці готові віддати свій голос на виборах: соцопитування

За підкуп на виборах хочуть жорстко карати. Кабмін розробив законопроект, що посилює відповідальність «за вплив на вільне волевиявлення».

Більш того, самі виборці можуть опинитися на лаві підсудних, якщо спокусяться подарунками від кандидатів. У скільки українці зараз оцінюють свій голос? ЗМІ навмання набирали по телефону жителів Києва, Харкова, Івано-Франківська, Дніпра і Вінниці з «привабливою пропозицією від майбутнього кандидата».

Цікавилися, який подарунок змусив би їх проголосувати «за нашого шефа». Мешканка Солом’янського району Києва на подібні пропозиції відреагувала категорично, заявивши, що в Україні терміново необхідно міняти підхід до виборчого процесу: «Я б на місці вашого кандидата нічого не пропонувала. Ось саме через те, що люди голоси на гречку промінюють, в країні бардак твориться. Потрібно провести нормальні вибори і чесно обрати нових політиків, якщо, звичайно, буде з кого обирати.

Якби я зібралася продавати голос, то хіба що за автомобіль. Ось купите мені машину, тоді я подумаю». Пенсіонерка з Івано-Франківська Анастасія Д. самим доречним компліментом від політиків вважає речі практичні, наприклад, пральний порошок: «Ну продукти ми і самі купити можемо, тим більше вони псуються швидко і виглядає це якось некрасиво, як подачка. Інша справа щось для господарства.

Я б хотіла отримати пральний порошок». Пенсіонер з Вінниці Дмитро С. нагадав нам, що підкуп електорату в Україні заборонений, але в якості альтернативи запропонував направити ці кошти на благі справи: «Нехай подарують мені саджанці. Я їх перед під’їздом висаджу, клумбу оформлю. І мені буде приємно, і у дворі краса. Всі будуть ходити і милуватися». У молоді підхід прагматичний. На подарунки згодні, але проголосувати «за потрібного кандидата» не обіцяють. Житель Харкова Микола З. так і сказав: «А чого ви вирішили, що, отримавши подарунок, я за вас проголосую?».

Потім він почав озвучувати список бажань: «Приладдя гігієни точно не варто. Все індивідуально і вгадати, що потрібно людині, неможливо. Але якби щось пропонували без зобов’язань, то вибрав би канцелярське приладдя, тільки нейтральні, без логотипів партії або фотографії кандидата.

Ще краще рахунок мобільного на 100 гривень поповнити». Мешканка Дніпра Юлія С. теж згодна на канцелярію: «Якщо це, звичайно, не набір копійчаних ручок, половина з яких відразу не пише. Продукти? Дивлячись, що буде. Якщо крупи, то непогано, це краще, ніж самій їх тягати з магазину».

За матеріалами

Все буде Україна