«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

За тиждень Зеленський зробив те, що Порошенко блокував три роки. Нарешті ми скоро це побачимо..

За тиждень Зеленський зробив те, що Порошенко блокував три роки. Розблоковано право НАБУ оримувати докази від закордонних колег напряму, а не виключно через ГПУ. Це право прямо прописано в законі, але Порошенко блокував його реалізацію, тупо не даючи МЗС доручення поінформувати відповідні міжнародні інституції.

В результаті ГПУ, як ви розмієте, не лише усіляко таку роботу блокувало, а й банально попереджало фігурантів справ НАБУ. Луценко особисто їздив по Світу, розповідаючи, що працювати треба лише через них.

Rouslan Riaboshapka, дякую, чудова робота!

Юридичні деталі 👇

14 жовтня 2014 року Верховна Рада України при створенні Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) наділила його повноваженнями центрального органу з міжнародного співробітництва під час здійснення кримінального провадження (стаття 545 Кримінального процесуального кодексу України).

На практиці, це означає, що НАБУ може напряму комунікувати з міжнародними партнерами щодо розслідування корупційних діянь, надсилати та отримувати запити про міжнародну правову допомогу.

Проте через відсутність політичної волі з боку діючої на той час Адміністрації президента України та з метою перешкоджання роботі НАБУ не було надано необхідних вказівок Міністерству закордонних справ України.

Останнє не виконало формальних процедур щодо повідомлення міжнародних партнерів про зміни в українському законодавстві. На практиці призвело до перепон в ефективному розслідуванні злочинів, що здійснюються НАБУ, — міжнародні партнери не визнають і не виконують його запити через відсутність підтвердження повноважень з боку українського уряду.

НАБУ було змушене здійснювати міжнародну співпрацю через Генеральну прокуратуру України. Це призводить до затримок в розслідуванні, знищення доказів та витоку інформації.

Vitaliy Shabunin

Все буде Україна