«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

ЗАХОПЛЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ КОРАБЛІВ У КЕРЧЕНСЬКІЙ ПРОТОЦІ: ЯК РЕАГУВАЛА СВІТОВА СПІЛЬНОТА – СЮЖЕТ

Обурення, засудження та заклики до негайного припинення ескалації – такою була миттєва реакція цілої низки країн та об'єднань

Світові лідери один за одним реагували на ситуацію у Керченській протоці. Свої заяви із засудженнями дій РФ вже опублікували у ЄС, НАТО, Естонії, Латвії, Данії, Румунії, Польщі. Реакції світової спільноти ретельно відстежували на "5 каналі".

Обурення, засудження та заклики до негайного припинення ескалації в Азовському морі. Міжнародна спільнота миттєво відреагувала на події довкола захоплення українських кораблів російськими в Керченській протоці. Чільник МЗС Латвії гостро розкритикував дії військових Федерації.

"Відслідковуємо тривожні новини з Азовського моря. Блокування морського руху в Керченській протоці та напад на ВМС України є очевидним порушеннями міжнародного права. Це має бути засуджене міжнародним співтовариством, Росія повинна вжити заходів для деескалації ситуації", – зазначив Едгар Рінкевичс.

Із негайною заявою від імені Європейського Союзу звернулась і речниця ЄС із питань закордонних Справ та політики безпеки Майя Косьянчич. За її словами, нестабільність та напруженість є свідченням недотримання основних правил міжнародного співробітництва. В ЄС вкотре нагадали, що мілітаризація Керченського регіону та перебування прокремлівських військ відбулося всупереч українському суверенітету.

"Напруга в Азовському морі та Керченській протоці зросла до небезпечного рівня сьогодні, після вранішнього інциденту між російськими та українськими військово-морськими судами. Ми очікуємо, що Росія відновить вільне пересування в Керченській протоці і закликаємо всіх дотримуватися максимальної стриманості заради деескалації конфлікту негайно!", – заявила Косьянчич.

Не забарилися з реакцією і в Північноатлантичному альянсі. Там запевнили – активно слідкують за подіями в Керченській протоці і перебувають на контакті з українськими посадовцями.

"Закликаємо до стримання від агресії та деескалації. НАТО повністю підтримує суверенітет України, її територіальну цілісність, у тому числі її навігаційні права в територіальних водах", – йдеться у заяві речниці Альянсу Оани Лонгеску.

Аналогічні реакції один за одним оприлюднили в США, Канаді, Грузії, Естонії, Литві, Данії, Румунії та Польщі. Називають ситуацію небезпечною для усього регіону.

Оксана Ткаченко, "5 канал"

 

Все буде Україна