«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Заробітчани пакують валізи, Польща - в паніці: знайшовся новий "рай"

 

Рабська Польща не радує більше

19 грудня урядом Німеччини були схвалені законопроекти, став спусковим гачком для масштабної реформи німецької міграційної політики. Ці зміни готувалися майже рік. Вони стали приводом для серйозного занепокоєння у Варшаві, адже пророкують істотний відтік української робочої сили. Так, Німеччина багатша за Польщу і здатна дати заробітчанам кращі умови для праці і зарплати. У багатій Німеччині, де середня зарплата перевищує 2100 євро "чистими", безробіття тримається на рівні 4,8%, а понад 1200000 робочих місць залишаються вакантними.

Якщо в Німеччині буде відкритий ринок праці для нерезидентів Євросоюзу, ця країна буде немов магніт для українців, охочих спробувати щастя за кордоном.

Закони наберуть чинності до 2020 року. Іноземці, які мають в руках конкретне ремесло, зможуть на набагато більш простих умовах "підтвердитися" в Німеччині і отримати право на проживання.

Маттіас Майєр стверджує, що їх кількість набагато менша, ніж ті 500 000, про яких кажуть у Польщі. "У 2009 році В Німеччині приїхали 16 тис. Кваліфікованих робітників з країн, що не входять в ЄС. У 2017-му ця цифра зросла до 38 тис. Після того як нові закони почнуть діяти, я припускаю розширення цієї групи на 10 тис., а за кілька років, можливо, на 15 тис. осіб на рік. Але ніякого буму не буде ", - говорить експерт.

У порівнянні з іншими країнами Євросоюзу Польща ліберальне міграційне право. Його ключова відмінність від західних сусідів - з 2011 року існує система декларацій про намір працевлаштувати іноземця, швидко оформляються і дозволяють громадянам країн Східного партнерства (крім Азербайджану) і Росії працювати без оформлення дозволу на роботу.

Джерело

Все буде Україна