«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Завдяки Вам і "Слава Україні!" ми перемогли: хорватський уболівальник звернувся до українців

Лист хорватського вчителя Давора Звонкера, яке він написав на підтримку українського народу опублікавало видання “Діалог.UA“.

Радий вітати вас, дорогі українські друзі! Я працюю вчителем в школі і при цьому є вболівальником багато років, ще з тих часів, коли хорвати становили кістяк збірної Югославії з футболу.

Хочу сказати свою думку з приводу шуму, що сталося зі збірною Хорватії на чемпіонаті світу в Росії. Те, що двох моїх співвітчизників стали звинувачувати незрозуміло в чому і змусили невідомо за що висловлювати вибачення – це випадок кричущий. Навпаки: це Росія повинна вибачитися перед Хорватією за словесний бруд, висловлений на адресу мого народу. Російський депутат, який є офіційна особа Федерації, Клінцевіч, мав нахабство сказати, що “ніколи не вболівав за хорватів, тому що вони завжди були зрадниками нашого слов’янського світу”.

І ніхто з росіян не виступив проти цього. Як це розуміти? Вся Росія вважає хорватів ворогами? Нехай доведуть: кого конкретно ми зрадили? Царську Росію, яка завжди в наших конфліктах з сербами виступала нема на хорватській стороні? Пана Леніна, якого прислали в Росію для організації перевороту? Або, може бути, пана Сталіна, який убив більше росіян, ніж Гітлер? Або пана Путіна, який якщо не заохочує, то і не перешкоджає розвитку антіхорватской істерії в Росії?

Але якщо від Росії, яка хворіє на манію величі, і від корумпованої ФІФА я очікував всього, то рішення керівництва збірної Хорватії вигнати Огнена Вукоєвича – це щось неймовірне. Справжні паростки фашизму, в якому серби і росіяни завжди звинувачували чомусь нас! Мій співвітчизник просто привітав країну, в якій працював кілька років, і яка стала його другою Батьківщиною. Шовінізму в його словах – нуль, нацизму – нуль, русофобії – нуль. І за це проти нього почали політичне переслідування. І де це відбувається ?! У Хорватії!

Наша країна свого часу постраждала від загарбницької політики президента Сербії Слободана Мілошевича. Багато міст моєї Батьківщини були буквально стерті з лиця землі, величезна кількість людей втратило життя, здоров’я або змушене було покинути свої будинки. Тепер же ваша країна Україна страждає від імперських амбіцій російського керівництва. Влада Росії і армія цієї країни розв’язали на вашій землі війну, забрали собі частину української території. Свого часу Мілошевич і його формування з ЮНА також вторглися на хорватську землю, вбили людей, зруйнували наші міста. Осієк, Вуковар, Задар, Госпіч …. цей список можна продовжувати ще довго.

Я бачив кров і крики вмираючих. Спостерігав своїми очима, як у моєму рідному Дубровнику після обстрілу з боку сербів йшов чорний дощ, а дороги були усіяні трупами. Можу собі уявити, що відчуває зараз Україна, і скільки крові вже пролито на Донбасі. І ось просте вітання дружньої держави, яка страждає від війни і політичних інтриг, стало приводом для вигнання зі збірної досвідченого фахівця, в минулому – висококласного гравця … Я сплю, або світ божеволіє ?!

В одному цьому інциденті видно, що Путін – це дракон війни. Він мстить і не прощає нічого. Він більш небезпечний послідовник диктатора Мілошевича і набагато більш могутній. Але винен в тому, що так все обернулося, не тільки він. В інших країнах теж повно драконівських вихованців. І соромно визнавати, що в моїй рідній Хорватії такі теж є.

Але хочу сказати вам, українці, наші товариші по нещастю, не судіть про країну по її футбольним функціонерам (тим, які труять Виду і Вукоєвича). Хорватія ніколи не стане ворогом України. Мало того – у нас є спільні вороги, і ми завжди будемо надавати вам підтримку в боротьбі з ними. Московський і белградський фашизм не пройдуть! Загарбники і військові злочинці обов’язково будуть покарані, і ніякої футбол з танцями і танцями не зможе змити кров з їх рук.

Я, звичайно, радий виходу своєї збірної у фінал, але сумніваюся, чи варто було нам взагалі їхати на цей чемпіонат … Адже коли війська СРСР вдерлися в Афганістан, розвинені країни бойкотували Олімпіаду в Москві, а коли Белград розв’язав війну проти молодих незалежних держав, збірну Югославії на декілька років відсторонили від змагань. Але зараз все по-іншому: Путіну все сходить з рук, європейські лідери приїжджають в Москву, обіймаються з ним, і все разом дивляться футбол, в той час як в Україні продовжують гинути люди в цій страшній війні.

Домагой і Огнен, не вибачайтеся перед росіянами, це вони повинні перед вами вибачитися за поведінку своїх співвітчизників і дружків в ФІФА!

А українцям скажу: тримайтеся! Ми відстояли свою незалежність ціною життя багатьох співгромадян, ми втратили багато братів, але перемогли. Від щирого серця бажаю вам також відновити свою суверенну територію, і щоб ця клята війна у вас скоріше закінчилася. І велике спасибі Україні! Завдяки вашій підтримці і девізу “Слава Україні!” наша команда перемогла.

Давор Звонкер, учитель історії, Дубровник, Хорватія.

Джерело

Все буде Україна