«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Зеленський розповів про своє ставлення до мовного питання

За даними екзит-полів кандидат в президенти України Володимир Зеленський отримав впевнену перемогу у другому турі і вже пообіцяв захищати українську мову.

Зеленський наголосив, що мову "підтримує" у відповідь на прохання розповісти про ставлення до законопроекту про українську мову. - пише 24 канал

Зазначимо, цей законопроект наразі розглядають у Верховній Раді. Голова ВР Андрій Парубій анонсував, що упродовж пленарного тижня від 23 до 26 квітня депутати перейдуть до прийняття закону Коли Рада ухвалить закон про мову: Парубій назвав дату "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Я повинен захищати українську мову. І я буду,
– сказав Зеленський.

Зі свого боку, Петро Порошенко готовий підписати закон про мову у випадку, якщо Верховна Рада підтримає законопроект у найближчий тиждень.

Що передбачає закон про мову?• Українською мовою мають спілкуватися всі державні службовці, а за невиконання закону їх штрафуватимуть.

• Перед прийняттям на роботу чиновники мають скласти тест на знання української мови. Для тих, хто не знає мову на достатньому рівні, держава організовуватиме спеціальні навчання.

• До відвідувачів у закладах харчування та магазинах мають звертатися українською. Якщо клієнт спілкується українською, його мають обслуговувати українською. Якщо звертається російською, то немає проблеми, щоб обслужити його російською. Те саме з англійською чи німецькою, якщо персонал ними володіє.

• Якщо мовні права порушуватимуть, то можна буде звернутись до мовного уповноваженого або держпродспоживслужби.

• За систематичне порушення штрафуватимуть.
Національний екзит-пол

Відповідно до його остаточних результатів лідирує Володимир Зеленський – у нього 73,0% голосів українців. Друге місце отримав Петро Порошенко – 25,5% голосів.

 

Все буде Україна