«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Зеленський знайшов “щура” в “Слузі народу”. Що сталося?

У партії президента України Володимира Зеленського “Слуга народу” пройшов гучний корпоратив. Незважаючи на велику кількість зірок і досить дорогий банкет, вишенькою на торті стало жартівливе, але різке звернення глави держави до одного з нардепів.

Президент дослівно побажав одному зі своїх парламентарів, щоб 2020 був “роком людини, а не щура”. Що криється за резонансним побажанням Зе і причому тут 10 мільйонів євро – розбирався OBOZREVATEL.

Що трапилося

В елітному ресторані CHI 250 нардепів від “Слуги” разом із помічниками і співробітниками партії відгуляли шикарний корпоратив. Були на ньому і перші особи держави – президент, прем’єр-міністр, співробітники Офісу президента і міністри. Вони пили дорогий алкоголь, слухали виступи Тіни Кароль, привітання Євгена Кошового та Артема Гагаріна.

Але запам’ятався багатьом корпоратив і завуальованим попередженням одному зі “слуг народу” з боку Зеленського. Президент під час святкового тосту жорстко дорікнув заступнику глави бюджетного комітету, нардепу Олександру Трухіну (Дніпропетровська область, округ №40, Кам’янське).

“Президент тост говорив і зробив зауваження Трухіну, який хотів собі на округ виписати купу грошей. Після цього він сказав щось типу: це був рік свині, наступний – щура, але давайте залишатися людьми”, – розповів журналістам один з учасників заходу.

Саме фраза “рік людини, а не щура, давайте залишатися людьми” – запам’яталася багатьом. Адже, по суті, президент жартома звинуватив главу важливого бюджетного комітету, “слугу народу” в крисятництві.

Про що йде мова? Читайте далі.

Трухін виділив собі 270 мільйонів

А мова йде, звичайно, про гроші. Вся справа в тому, що народний депутат Трухін планував виділити собі аж 270 мільйонів гривень на свій мажоритарний округ в Дніпропетровській області.

Все просто – в Україні є народні депутати-мажоритарники. Вони “вибивають” на свої округи субвенції. Це відмінна можливість за бюджетні гроші пропіаритися у себе на окрузі, відкриваючи лікарні, дитячі садки і нові дороги. Хоча все це робиться за бюджетні гроші, тобто за рахунок українців.

 
Також це відмінний спосіб заробити. Багато нардепів “вибивають” під ці гроші потрібні підряди. Простіше кажучи – заводять свої компанії, які за державні гроші роблять ремонти в лікарнях, ремонтують дороги і так далі. Це ідеальний варіант, адже нардеп і заробляє, і показує виборцям, що ось який він гарний, виконує свої обов’язки.

Цього року було все аналогічно, але з окремими нюансами. Глава бюджетного комітету Трухін вирішив виділити під себе 345 мільйонів гривень. При цьому його колеги в десятки разів менше. Хтось 10 мільйонів, хтось і того менше. Логічно, що це викликало ажіотаж серед обранців і керівництво СН втрутилося в процес. Всім обіцяли рівний доступ до цих грошей, а телеграм-канал “Темний лицар” і зовсім повідомляв про домовленості, у рівній мірі передати кожному нардепу по 10,5 мільйонів гривень на його округ.


Та сталося не так, як гадалося. Виявилося, що народний депутат Трухін вирішив обійти своїх колег і отримав на свій округ… 270 мільйонів гривень на 2020 рік. Логічно, що це обурило багатьох, адже нардеп, користуючись своїм становищем, просто залишив колег “в дурнях”.

Все буде Україна