«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Жахачки чи реальна загроза: голова Товариства лісівників України розповів, що можуть означати "лисини" в Карпатах

Українські ліси належать державі та управляються лісагенствами Міноборони і Мінекології. Ще є комунальне управління державними лісами в комунальних підприємствах окремих областей. У ОТГ лісу поки немає

Про таке в ефірі "5 каналу" заявив голова товариства лісівників України Юрій Марчук.

"Мене, найперше, цікавить "А" – чи це офіційна вирубка стиглого лісу, "B" – чи ця деревина офіційно забрана і чи офіційно реалізована, податки сплачені, "C" – те, що до першого травня ми маємо мати проект і ліси на цій площі будуть посаджені. Якщо цей ланцюг витриманий, то ніяких претензій до лісівника не може бути. Якщо ж є порушення, то це прописано в законі і хтось за це повинен чітко відповідати", – сказав Марчук.

Він також пояснив, що означають окремі "латки" в горах, чи це означає що така вирубка незаконна:

"Ні, абсолютно ні. Згідно з матеріалами, які плануються проектними інститутами для лісового господарства, кожен лісовий квартал в їхніх межах має виділи, де ліс відрізняється за віком. І ці латочки вікові можуть бути... До п’яти років саджанець 20-30 см з космосу ви не побачите. Ми виїжджали перевіряьи на місця, ці знімки були. Тобто якщо є питання, тут бажано виїхати на місце і подивитися, що там є".

Він також додав, що сьогодні за вирубку лісу передбачена й кримінальна відповідальність:

"Діє жорсткий лісовий кодекс. Зрубав, продав, гроші заробив – посади ліс назад. Якщо не посадив – кримінальна відповідальність. Тут усе зрозуміло. Питання в іншому: ми хочемо розширити площі лісів, Україна – розпахана країна. У нас 33 мільйони ораних земель. У нас багато земель орендованих, треба збільшувати площі лісів. Але передача землі, як це робити, за які гроші? Це треба розписати в програмі. Програму зробили в ООН. Лісівники (України – ред.) зараз готують таку програму, дасть Бог, ухвалять".

Марчук також прокоментував твердження деяких політиків про те, що за останні 10 років кількість лісу зменшилася вдвічі:

"Буду говорити, як студентам. Ми сьогодні рубаємо 40-45 гектарів на рік. Це те, що зрубали, це плями, які ви бачите на екрані. Площа лісів України – 10 мільйонів гектарів. Покрите лісом – 9,6, інше покрито просіками й дорогами. То що, 4 мільйони гектарів лісу в Україні пропало? Ну вибачте, це нонсенс... Цифра красива, але якщо на сьогодні є такі грубі порушення – в нас є екологічна інспекція, є маса силових структур, місцева громада, районна, обласна, яка має право контролю згідно з лісовим кодексом. Це ж люди на місці все бачать. Є порушення, зрубав зайве – складайте акт, кримінальна справа сьогодні законодавчо дозволена... Але якщо ми хочемо, щоб все було прозоро в лісі, то все має бути прозоро в деревообробці. Чому немає нелегальних рубок у Європі? А тому, що вкрадене дерево дівати нікуди. Тому в нас має бути цивілізований ринок по всьому ланцюгу проходження деревини".

Джерело

Все буде Україна