«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Жителі української глибинки не підписують медичні декларації через брак лікарів

В одній з сільських амбулаторій не вистачає відразу чотирьох фахівців

Мешканці віддалених сіл Кіровоградщини не можуть підписати декларації про медичне обслуговування – там просто не вистачає медиків. Їхати в провінцію фахівці не хочуть, і ситуацію не виправляють навіть недавно побудовані амбулаторії.

Так, лікар в селищі Компаніївка після огляду пацієнтів в лікарні поспішає в амбулаторію, в якій він є завідувачем – Євген Ткаченко суміщає посади через брак медичних фахівців первинної ланки. Тут не вистачає як мінімум чотирьох лікарів, а тому декларації на медичне обслуговування підписали тільки шість тисяч жителів району з 15.

"У нас зараз працює п'ятеро лікарів – це два сімейних медика, два педіатра і один лікар-терапевт. Цього у нас вистачає на меншу половину району, скажімо так", – розповів головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Компаніївського районного ради Євген Ткаченко.

Єдиний в районі терапевт – за сумісництвом ще й анестезіолог.

"Відразу я приходжу на прийом до свого відділення, потім я приходжу на прийом в поліклініку. Ну і потім, в процесі працюю і там, і там", – пояснив лікар-терапевт Володимир Брушко.

Роботи у лікарів багато, але на зарплаті це не позначається. Так, терапевт, який працює на півставки, має обслуговувати 1000 пацієнтів, а у Брушкв їх 1300, а значить, за нормами Національної служби здоров'я, якість роботи медика знижується. Тому лікарі-сумісники втрачають гроші.

"На скільки менше отримуєте за цих пацієнтів? – Ну, десь приблизно в три, до чотирьох разів", – зізнався Євген Ткаченко.

Лікарі запевняють, що обслуговують всіх, хто звертається. Але жителям віддалених сіл отримати медичну допомогу вчасно – складно, оскільки до районної лікарні їм потрібно їхати десятки кілометрів.

"Якщо немає машини, їхати на автобусі при температурі, то когось наймати, то все гроші, а в мене четверо дітей", – розповів один з жителів села Червоновершка.

Місцеві жителі чекають відкриття нової амбулаторії, яку нещодавно побудували і встановили сучасне обладнання, а також облаштували і житло для лікарів.

"Там кухня у нас, це ціла житлова кімната, санвузол, там гардероб, на ту кімнату ще один санвузол – чудове житло", – зізнався Євген Ткаченко.

Але коли там з'являться лікарі – поки невідомо. Фахівці не хочуть їхати в села або районні центри.

В цілому, по Кіровоградщині не вистачає понад 80 лікарів первинної ланки. У п'яти районах області немає і половини необхідних фахівців. В обласному департаменті охорони здоров'я сподіваються на трудову міграцію і випускників медичного факультету, який недавно відкрився в Кропивницькому. Перші дипломи студенти отримають через три роки. Пише - сьогодні

Все буде Україна