«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

"Жодна людина не госпіталізована" — мер Моршина про пілотний проєкт з вакцинації

Станом на сьогодні, 26 жовтня, у курортному Моршині немає жодного хворого на коронавірус, якого госпіталізували до лікарні. У межах пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я із вакцинації від COVID-19 щеплення отримало 75% мешканців міста. Про це Суспільному повідомив мер Моршина Руслан Ільницький.

Наразі у Моршині є 22 хворих на коронавірус, з них 8 — вакциновані.

"Усі лікуються амбулаторно, мають легкий, середній стан, але не важкий, той, що дозволяє лікуватися вдома. У нас жодна людина не госпіталізована. За весь той період, коли почалася нова хвиля, тільки одна 80-річна людина лікувалася в медзакладі, оскільки є в групі ризику", — каже Руслан Ільницький.

Мер Моршина каже, що вважає проєкт успішним, адже раніше показники захворюваності в місті були значно гіршими.

"Тоді (до початку масової вакцинації, — ред.) в середньому хворіло близько 40 людей. Багатьох госпіталізували — до 10 людей лікувалися в медзакладі водночас, були хворі в реанімації, на ШВЛ, тому є суттєва різниця для порівняння. Минулого року було 5 летальних випадків, а зараз — жодного", — каже Руслан Ільницький.

За словами Руслана Ільницького, пандемія коронавірусу вкрай негативно вплинула на економічну ситуацію в місті: більшість санаторіїв та відпочинкових комплексів не могли повноцінно працювати. Втім, завдяки масовій вакцинації цьогоріч ситуація інша:

"Коли почалась пандемія, окремі санітарно-курортні комплекси фактично були закриті. Бюджет міста виконувався на 50-55% за рахунок інших галузей, не пов'язаних з туризмом. А зараз бюджет виконаний на 87%. Це мало, але значно краще. Якщо до пандемії в нас було 35 тисяч туристів, в минулому році — 9, то в цьому році 9 тисяч було вже в 3 кварталі — не так багато як в період до пандемії, але влітку, навіть зараз відпочивальників досить багато".

Незважаючи на високий рівень вакцинованих, для того, щоб створити безпечне середовище як для містян, так і туристів заклади Моршина регулярно перевіряють моніторингові групи.

"Наша економіка пов'язана із туризмом та курортом. Усі прагнуть працювати, приймати відпочивальників і дуже відповідально ставляться до того, щоб створити безпечне середовище у місті-курорті. В нас йдуть постійні перевірки. Мобільні групи з представників поліції, Держпродспоживслужби, працівників місцевого самоврядування роблять такі рейди, інколи виявляють порушників, але загалом бізнес дотримується правил. Для нас дуже важливо, щоб уся Україна вакцинувалася і безпечно приїздила до нас", — додає Руслан Ільницький.

Станом на 26 жовтня першу дозу вакцини в Моршині отримали 75% мешканців міста, а другу – 74%.

Все буде Україна