«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Жодного міліметра власності Московського патріархату: в УПЦ КП пояснили, кому належать храми в Україні

Усі лаври є державною власністю, наголошують у Київському патріархаті

За чинним українським законодавством право власності на майно визнається лише за громадами, парафіями, братствами, монастирями, але не за церквою загалом, таким чином у Московського партріархату в Україні немає жодного власного майна.

Про це в інтерв’ю "Українській правді" розповів керівник Інформаційного відділу Київського патріархату, архієпископ Євстратій (Зоря).

"В Україні немає жодного храму Московського патріархату. Жодного квадратного міліметра власності Московського патріархату чи Української Православної Церкви, як вони себе називають, немає. І Київського патріархату немає. І католицької церкви. З однієї простої причини – українське законодавство визнає таке право лише за релігійними громадами, парафіями, монастирями, братствами, місіями, керівними церквами. Але не за церквою загалом", – заявив священик.

Він також зазначив, що Церква в Україні не є юридичною особою, а тому всі майнові права належать громадам або державі. Це також розповсюджується і на лаври.

"Усі лаври є державною власністю. Вони були до певного часу власністю відповідно міста Києва і Тернопільської області. Але десь на початку 2000-х років було ухвалено рішення про передачу їх з власності місцевих громад до державної власності як відповідні заповідники. Тепер права на них передані до Міністерства культури. Тому коли йдеться про власність, то в усіх лаврах власником є держава, а відповідні монастирі Московського патріархату є користувачами цього майна", – наголосив архієпископ Євстратій.

Зазначимо, в УПЦ МП неодноразово погрожували тим, що у разі надання Томосу про автокефалію Українській Церкві почнуться захоплення їхніх храмів та особливо лавр, які представники Московського патріархату не планують віддавати за будь-яку ціну.

За матеріалами

Все буде Україна