«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Зростання перед падінням: коли українцям краще купувати долари

Уже через кілька місяців в Україні почнеться сезонне зміцнення гривні. У всякому разі, такі прогнози озвучують і опитані банкіри, і аналітики. А вже восени, з початком опалювального сезону, посилитися і тиск на національну валюту. Згідно з офіційним прогнозом уряду, який використовували при розрахунку бюджету, до кінця року один американський долар можна буде купити приблизно за 30 грн.

Як плаває долар

Гривня вже кілька років перебуває у вільному плаванні. Національний банк дотримується політики плаваючого курсу. Фактично ринок сам визначає, скільки коштує валюта. А НБУ всього лише згладжує коливання. Якщо на ринку надлишок американської валюти, її скуповують, а якщо дефіцит - продають. В результаті вартість національної валюти змінюється щодня під впливом багатьох чинників. Але деякі тенденції при цьому зберігаються.

Як видно з графіка, вже кілька років крива курсових коливань повторює схожу траєкторію. Рік починається з відносно невисокого курсу, а до грудня гривня стабільно втрачає частину своєї вартості. Долар просідає влітку, і знову починає дорожчати восени. Аналітики сходяться на думці, що така тенденція, швидше за все, повториться і в 2018-му.

Правда, варто враховувати, що точно спрогнозувати курс не можуть навіть в НБУ. І впливають на гривню не тільки новини від МВФ і ціни на український експорт, а й політична ситуація в країні, монетарна політика США, ціни на енергоресурси. Якщо сценарій останніх кількох років повториться, то кращим часом для того, щоб купувати валюту, виявиться літо.

Є певні коливання і протягом місяця. У першій половині - долар сильніше, а до кінця місяця, коли починаються розрахунки, долари продають активніше, тому і гривня зміцнюється. Для прикладу, квітень починався з курсом в 26,54 грн / $, а закінчується при курсі в 26,27 грн / $. Директор департаменту одного з великих банків Антон Станднік впевнений, що літню ревальвацію(тобто зміцнення гривні) варто очікувати і в цьому році.

В аналітичному департаменті Concorde Capital пояснюють: плавна девальвація - цілком нормальна ситуація для України. Якщо девальвація прогнозована, то особливої ​​шкоди вона не представляє. Паралельно з доларом ростуть і зарплати, тому в ідеалі українці не повинні відчувати на собі падіння гривні. Правда, в історії українського валютного ринку є кілька прикладів, коли стрімке подорожчання долара не компенсувалося підвищенням доходів.

Це призводило до зростання цін на імпорт, прискоренню інфляції і падіння реальних доходів. Правильне рішення - відкладати кошти за допомогою банківських депозитів. Тоді гроші не будуть збиратися під матрацом, а зможуть працювати на економіку країни. Але якщо є необхідність купити велику суму валюти, то краще робити це поступово. Наприклад, раз на 30 днів, ближче до кінця місяця.

Тоді можливі ризики можна диверсифікувати (розділити). Покупку більшої частини суми можна відкласти на літо, але ніхто не може гарантувати, що в цей час не з'явиться непередбачені обставини (наприклад, МВФ заявив, що Україна не виконувала зобов'язання і не отримає транш), який підштовхнуть гривню до девальвації.

Загрози є, але в цьому році все буде спокійно

Навіть якщо МВФ відмовиться давати Україні кредит, розповідає економіст Єгор Киян, серйозні проблеми виникнуть тільки в наступному році. У 2018-му і запаси золото-валютних резервів на достатньому рівні, і виплати за кредитами не настільки великі. А ось в наступному році Україні доведеться активно повертати борги. А в якій валюті борги брали, в такий доведеться і повертати.

Це призведе до збільшення попиту на долари. Тому для утримання своїх позицій гривні знадобиться підтримка. І такою підтримкою можуть бути як новий транш від МВФ, так і залучення зовнішніх інвестицій. Більшість міжнародних партнерів України наполягають: країні необхідно покращувати бізнес-клімат. І один з головних чинників в цьому питанні - рівень корупції.

Тому МВФ в першу чергу наполягає на запуск Антикорупційного суду, який на їхню думку може вплинути на ситуацію. Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко також вважає, що кредит - тимчасовий захід, а для довгострокової стабілізації гривні доведеться закінчити структурні реформи.

Джерело

Все буде Україна